Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Съхраняване на моркови в прясно състояние

Научете как можете да съхраните моркови в прясно състояние

 • Морковите се изваждат късно през есента преди настъпването на студовете и замръзването на почвата. Полепналата по тях пръст се отстранява чрез изтръскване. Те не бива да се мият или да се почистват с нож. Листата им се отрязват веднага па височина най-много 1 см от кореноплода, защото оставени с тях, те бързо завяхват и не се запазват добре. За съхраняване се из­бират здрави моркови, не нападнати от болести и вредители.
  За непродължително време се съхраняват в проветриви по­мещения, насипани на тънък пласт в сандъчета или щайги. Най- благоприятната температура за тяхното запазване е 0—1°С и от­носителна влажност на въздуха 85—90°С.
  По-добре се запазват на пода, наредени в 6—7 реда между пясък във форма на пирамида. Най-напред върху пода се прави площадка от пясък с размери 1X1 ми дебелина 3—5 см. На нея се нареждат морковите, без да се допират един до друг, като в крайните редове се поставят с челата навън. Засипват се с 3—5 см пясък и се нарежда втори ред и т.н. Всеки ред започва 1—2 см по-навътре. За да се запазят морковите свежи, пясъкът тряб­ва да бъде с влажност 15—20%-
  В по-голямо количество се запазват на открито в плитки или в дълбоки ровници, като се нареждат на редове и всеки ред се отделя с пясък и песъчлива пръст.
  На открито морковите може да се запазят и заровени в браз­ди, в които те се поставят изправени или в наклонено положение, като междините се затрупват с пясък или пръст. Отгоре се за­сипват с 5—10 см пръст и се покриват с прегорял тор, което дава възможност и в студено време да се откопават.
  Морковите много добре зимуват и направо в лехите, където са били отгледани, като преди настъпването на студовете, без да се отстраняват листата, се покриват с пласт слама, с прего­рял тор или със стърготини.

Вижте още кулинарни статии