Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Съхраняване на плодове и зеленчуци в прясно състояние

Научете как най-лесно да съхраните зеленчуци и плодове

 • Прибирането на зеленчуците и плодовете е заключителната фаза при производството им и началната при съхраняването им. От правилното извършване на беритбата зависи до голяма степен успехът на по-нататъшното им запазване.

  Зеленчуците и плодовете, предназначени за съхраняване в прясно състояние, трябва да се берат в техническа зрелост. Това е моментът, в който те са натрупали необходимите ценни хранителни вещества, но все още не са годни за консумация.
  Беритбата се извършва сутрин, след като се вдигне росата, до настъпване на горещите часове. Плодовете, брани в топлите часове на деня, губят от аромата си и по-бързо се развалят.

  Наранените, натъртените, заболелите, недоразвитите и с неправилна форма плодове се отстраняват още при беритбата, а предназначените за съхраняване се поставят в щайги, като се обвиват в хартия, ако е необходимо.

  Всички видове и сортове зеленчуци и плодове не може да се съхраняват продължително време. Колкото по-плътни са тъканта и кожицата им, толкова по-трудно проникват в тях микроорганизмите и те се запазват по-дълго. Восъчният налеп по повърхността на плодовете и зеленчуците ги предпазва по-дълго време свежи, защото пречи на изпаряването на водата от тях.

  Помещението за съхраняване на зеленчуци и плодове трябва да бъде добре изолирано от външната среда. Температурата в него трябва да се поддържа между 8 и 0°С, а влажността — между 80 и 90%. То не трябва да се осветява от пряка слънчева светлина. При тези условия се подтискат биохимичните и физиологичните процеси и развитието на гнилостните микроорганизми. Помещението трябва да има добра вентилация, чрез която да се регулират обмяната на въздуха, температурата и влажността. Ако то е влажно, трябва да се проветрява, ако е сухо — да се овлажнява, като подът се напръсква с вода или на няколко места се окачват мокри кърпи. Когато температурата в него се повиши, трябва да се проветрява през студените часове на нощта, а ако се понижи — през най-топлите часове на деня.

  Преди да се внесат продуктите за съхраняване, помещението се почиства основно и се дезинфекцира, като се измазва с разтвор от син камък (2—3%) и вар и се изгаря по 50 г сяра на 1 м3 пространство. През време на опушването помещението се държи 24 часа плътно затворено. Такава дезинфекция със сяра се прави и всеки 10 дни през време на съхраняването на продуктите.

Вижте още кулинарни статии