Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Съхраняване на праскови в прясно състояние

Научете как можете да съхраните плода праскова

 • Плодовете за съхраняване се берат по избор, преди да са омек­нали и да са станали годни за употреба. Те трябва да са придо­били характерното за сорта оцветяване и основният зелен цвят на кожицата на засенчената им страна да е започнал да изблед­нява и да преминава в кремаво белезникав за сортовете с бяла месеста част и в кремаво жълтеникав за сортовете с жълта ме­сеста част.
  Прасковите се берат рано сутрин, след като се вдигне росата, но преди слънцето да ги е затоплило. Веднага след беритбата те се пренасят на сенчесто и прохладно място. Обраните преди обед и пренесени на хладно място праскови се запазват 1—2 дни по­вече, отколкото обраните следобед.
  Прасковите се берат внимателно, като плодът се хваща по- близо до дръжката, където е по-твърд, и се откъсва с леко за­въртане и повдигане към върха на клонката, на която се намира. Бе­рат се с плодната дръжка. Плодовете трябва да бъдат без пет­на и без следи от нараняване или от болести.
  При брането прасковите се сортират на две категории в за­висимост от едрината и оцветяването им. Те се нареждат в един ред с върха нагоре в щайги, постлани с хартия, като се овиват леко с мека хартия, за да не се допират една до друга и да се забави узряването им.
  В хранилището се внасят в сутрешните часове, след като са се охладили навън през нощта.
  В тъмно помещение при температура 8 — 10° С прасковите се запазват 15 дни, а поставени в домашен хладилник — 20 дни.

Вижте още кулинарни статии