Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Съхраняване на праскови в прясно състояние

Научете как можете да съхраните плода праскова

 • Плодовете за съхраняване се берат по избор, преди да са омек­нали и да са станали годни за употреба. Те трябва да са придо­били характерното за сорта оцветяване и основният зелен цвят на кожицата на засенчената им страна да е започнал да изблед­нява и да преминава в кремаво белезникав за сортовете с бяла месеста част и в кремаво жълтеникав за сортовете с жълта ме­сеста част.
  Прасковите се берат рано сутрин, след като се вдигне росата, но преди слънцето да ги е затоплило. Веднага след беритбата те се пренасят на сенчесто и прохладно място. Обраните преди обед и пренесени на хладно място праскови се запазват 1—2 дни по­вече, отколкото обраните следобед.
  Прасковите се берат внимателно, като плодът се хваща по- близо до дръжката, където е по-твърд, и се откъсва с леко за­въртане и повдигане към върха на клонката, на която се намира. Бе­рат се с плодната дръжка. Плодовете трябва да бъдат без пет­на и без следи от нараняване или от болести.
  При брането прасковите се сортират на две категории в за­висимост от едрината и оцветяването им. Те се нареждат в един ред с върха нагоре в щайги, постлани с хартия, като се овиват леко с мека хартия, за да не се допират една до друга и да се забави узряването им.
  В хранилището се внасят в сутрешните часове, след като са се охладили навън през нощта.
  В тъмно помещение при температура 8 — 10° С прасковите се запазват 15 дни, а поставени в домашен хладилник — 20 дни.

Вижте още кулинарни статии