Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Пълнено агне (яре)

Пълнено агне (яре)

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Салата

Научете повече за салатата и нейната консумация

 • Салатата е била позната на египтяните, римляните и гърците още преди 2000 години. В Европа като зеленчукова култура се е поя­вила в средата на XVI в.
  Салатата е едногодишно растение. Известни са много сортове салата, някои от които не образуват глави, а само листни розетки, а други образуват нормални, по-рехави или по-плътни глави.
  Салатата е източник на много ценни витамини. В 100 г от нея се съдържат средно 1,77 мг°/о каротин, 0,07 мг% витамин Blf 0,08 мг% витамин В2, 0,20 мг% витамин В6, 19 мг% аскорбинова киселина, 0,3 мг<у0 витамин РР, 0,4—0,8 мг% витамин Е. Докато витамин С се съдържа повече във вътрешните листа, съдържа­нието на каротин (провитамин А) е около 30 пъти повече във външните зелени листа, защото е свързан с хлорофила в хлоропластите. Освен това зелените листа съдържат 1V2 пъти повече ви­тамин В,, отколкото вътрешните по-светли листа.
  Салатата е богата и с много ценни за организма минерални соли. В 100 г от нея се съдържат 408 мг калий, 90 мг калций, 3,1 мг желязо, 35 мг фосфор и др. Тя съдържа и много микроелементи, като алуминий, мед, барий, титан, стронций, хром, бор, молибден, бисмут, никел, цинк, уран и редица други. Изследванията показ­ват, че и минералните вещества са разпределени неравномерно между вътрешните и външните листа. Ето защо външните й листа не бива да се изхвърлят.
  Поради благоприятното съотношение в нея на калия и натрия салатата оказва регулиращо действие на водния баланс в орга­низма.
  В светлите листа на салатата се съдържат повече белтъчни вещества, които обаче трудно се оползотворяват от организма на човека, защото са вградени в целулозния скелст на растителните клетки и са трудно достъпни за храносмилателните сокове. Ето защо, за да се извлекат тези ценни хранителни вещества и ак­тивно действуващите съставки, листните зеленчуци трябва да се дъвчат много повече от другите хранителни продукти.
  Салатата трябва да бъде винаги прясна. Най-външните и повре­дените листа трябва да се отделят. След измиването тя се отцежда в решетест съд. Стъблото (кочана) се обелва, нарязва се на тънки пластинки и се прибавя към салатата. Към салатата се прибавят подправки, като копър, магданоз, тарос, зелен лук и малко сол. Приготвя се непосредствено преди поднасянето. Подкиселява се с кисел плодов или лимонов сок, с оцет или с кисе­ло мляко. Прибавят се растително масло и сметана.

Вижте още кулинарни статии