Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Съвети за използване на портокали

Практични съвети

  • Настърганите портокалови кори са идеалното средство за ароматизиране на сладкишите и кейковете. За да се съхранява и да се ползва по-дълго този аромат е добре да се настържат няколко кори. Част от тях да се постави на дъното на чисто и подсушено бурканче от детски храни и да се поръси с кристална захар. Това се повтаря, докато се напълни бурканчето. След това то се затваря плътно и се оставя на студено в хладилника. Когато е необходимо да се използва портокалов аромат, трябва просто да се отвори бурканчето и да се извади толкова, колкото е необходимо от неговото съдържание. Настърганите портокалови кори могат да престоят в хладилника повече от месец.

    От портокалите, както и от лимоните, може да се приготви чудесен тонизиращ сироп. За целта се взема 1,5 кг портокали и 1,5 кг лимони. Плодовете се смилат, изсипват се в тенджера и се заливат със студена вода, така че да бъдат покрити от нея. Оставят се да престоят едно денонощие. След това течността се прецежда, към нея се добавя 1,5 кг захар. Оставя се да престои още едно денонощие, като от време на време се разбърква. Следва още едно прецеждане и наливане в бутилки, затваряне и оставяне на прохладно и тъмно място.

    Цитрусовите плодове могат да се използват и като добавка в основните ястия. Те отлично подобряват вкуса на тлъстите меса и неслучайно е толкова популярно ястието патица с портокали, тъй като патицата е една от най-тлъстите птици. Има обаче едно правило при употребата на портокала в този случай. Той участва в готвенето едвам към края, за да се запазят неговите витамините. Най-добре е да се добави месестата част от портокала, нарязана на малки парченца, три минути преди ястието да се снеме от огъня.

Вижте още кулинарни статии