Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Съвети за обработка и готвене на карфиол

Кулинарни тънкости

 • Карфиолът или така нареченото цветното зеле има приятен мек вкус. Той бързо се сварява, лесно смилаем е и нискокалоричен. Есента е богата на този зеленчук и се отглежда заради месестите си съцветия, наричани „розички“. Карфиолът се използва много в приготвянето на зимнина, но с него могат да се приготвят и много вкусни ястия.

  Карфиолът може да се приготви на пара, леко варен или запечен на фурна със сос, но той винаги е прекрасна гарнитура. Може да бъде сварен и залят с сос от топено сирене или сметана, посипан с малки сухарчета. Карфиолът се комбинира много добре с почти всички подправки. Той е подходяща съставка за крем-супи, зеленчукови запеканки, зеленчукови супи, месни супи. Карфиолът може да се пържи в тиган, да се смесва с белени слънчогледови семки в салата, да се поднася суров или леко варен, с други хрупкави зеленчуци. Може да бъде гарнитура към печено, пържено, варено или панирано птиче месо, телешко, свинско, кайма.

  Съвети за обработка на карфиол:
  - За да се отстранят насекомите от цветното зеле, то трябва да се подържи половин час в подсолена студена вода или във вода с разтворен оцет в нея.
  - Преди варенето съцветията трябва да се начупят или карфиолът да се разреже на четири части.
  - Карфиолът се вари до готовност, но ако се прекали с времето за варене, се разварява. Стъблото му трябва да си остане плътно.
  - Съцветията се варят около 4-5 минути във вряща вода. Ако се готви целия кочан, съцветията ще се преварят, а стъблото ще остане прекалено твърдо. Малките кочанчета е по-добре да се варят цели. Трябва да се отрежат твърдите листа и долната част на стъблото, да се раздели на четири части и внимателно да се отстрани омекналата му част, за да се свари и то за същото време като съцветията.
  - За да се запазят колкото се може повече витамини, винаги цветното зеле се поставя във вряща вода.
  - За да не мирише прекалено силно при варенето във водата се слага един дафинов лист.
  - За да останат съцветията бели и след варенето във водата се пуска парче лимон.

Вижте още кулинарни статии