Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Ярешко месо в гювеч

Ярешко месо в гювеч

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Съвети за обработка и готвене на карфиол

Кулинарни тънкости

 • Карфиолът или така нареченото цветното зеле има приятен мек вкус. Той бързо се сварява, лесно смилаем е и нискокалоричен. Есента е богата на този зеленчук и се отглежда заради месестите си съцветия, наричани „розички“. Карфиолът се използва много в приготвянето на зимнина, но с него могат да се приготвят и много вкусни ястия.

  Карфиолът може да се приготви на пара, леко варен или запечен на фурна със сос, но той винаги е прекрасна гарнитура. Може да бъде сварен и залят с сос от топено сирене или сметана, посипан с малки сухарчета. Карфиолът се комбинира много добре с почти всички подправки. Той е подходяща съставка за крем-супи, зеленчукови запеканки, зеленчукови супи, месни супи. Карфиолът може да се пържи в тиган, да се смесва с белени слънчогледови семки в салата, да се поднася суров или леко варен, с други хрупкави зеленчуци. Може да бъде гарнитура към печено, пържено, варено или панирано птиче месо, телешко, свинско, кайма.

  Съвети за обработка на карфиол:
  - За да се отстранят насекомите от цветното зеле, то трябва да се подържи половин час в подсолена студена вода или във вода с разтворен оцет в нея.
  - Преди варенето съцветията трябва да се начупят или карфиолът да се разреже на четири части.
  - Карфиолът се вари до готовност, но ако се прекали с времето за варене, се разварява. Стъблото му трябва да си остане плътно.
  - Съцветията се варят около 4-5 минути във вряща вода. Ако се готви целия кочан, съцветията ще се преварят, а стъблото ще остане прекалено твърдо. Малките кочанчета е по-добре да се варят цели. Трябва да се отрежат твърдите листа и долната част на стъблото, да се раздели на четири части и внимателно да се отстрани омекналата му част, за да се свари и то за същото време като съцветията.
  - За да се запазят колкото се може повече витамини, винаги цветното зеле се поставя във вряща вода.
  - За да не мирише прекалено силно при варенето във водата се слага един дафинов лист.
  - За да останат съцветията бели и след варенето във водата се пуска парче лимон.

Вижте още кулинарни статии