Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Шафранът – природното успокоително

Подправка

  • Популярните анти-стрес лекарства повлияват на психичното здраве на човек, но проявяват и множество странични ефекти като сънливост, липса на концентрация, главоболие, умора, чувство за празнота, замаяност, но най-вече пристрастяване към тях.
    За безвредно природно успокоително са използвали шафрановия минзухар още древните персийци и финикийци, за да премахват пристъпите на меланхолията, за подобряване на настроението. Той е известен днес като най-скъпата в света подправка шафран,.
    Успокоителните свойства на екзотичния минзухар в наши дни преоткриха изследователи от френските лаборатории. Години наред те сътворяват безвредни натурални продукти за красотата и здравето.
    Френските учени извличат от близалцето на шафрановия минзухар активно вещество, което блокира разграждането на серотонинa в организма, невромедиатор познат на всички като „хормон на щастието". Серотонинът играе важна роля при регулирането на настроението, съня, сексуалността. Ниските нива на хормона са причина за агресивно поведение, клинична депресия, мигрена, раздразнителен стомах и различни нервни разстройства.

Вижте още кулинарни статии