Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Шам фъстък - една от най-полезните и желани храни

Растение

 • Шам фъстъкът , представлява ниско храстовидно дърво, което вирее в планинските региони на западен Афганистан, Иран и Туркменистан. Културата е култивирана първо в западните части на Азия и след това е пренесена към Средиземноморието. По-късно тя е разпространена към Калифорния в САЩ и в Австралия.

  Плодът на дървото носи същото име, както дървото и представлява твърда костилка, в която се съдържа ядка, която е годна за консумация. Едно дърво дава около 50 килограма ядки за две години. Плодовете на това дърво се берат само нощно време, защото през деня дърветата отделят етерични масла, които причиняват виене на свят.

  В шам фъстъка се откриват витамини А,С, В5, В6 и Е, елементи фосфор, цинк, магнезий, мед, манган, натрий и калий. Той не съдържа никакво количество холестерол.

  В химичния му състав участват фибри, захари, валин, лизин, серин, хистадин, триптофан, левцин, изолевцин, аланин, аргинин, глутаминова и аспаргинова киселина.

  Шам фъстъкът е една от най-желаните храни от вегетарианците, тъй като съдържа много протеини, но не съдържа холестерол и е прекрасен заместител на продукти от животински произход. Благодарение на високите си хранителни стойности той се препоръчва на хора с изтощен организъм.

  Също така неговата консумация премахва умората и подобрява самочувствието. Приема на ядката подобрява сърдечната дейност, премахва сърцебиенето и редуцира вероятността от поява на сърдечни заболявания. Шам фъстъкът оказва благоприятно влияние върху черния дроб, като спомага за лечението на жълтеница и стомашни и чернодробни колики, анемия.
  Той усилва потентността и под формата на масло може да се използва за премахване на петна и лунички по кожата.

  Шам фастъкът е един от хранителните продукти, който има много високи антиоксидантни свойства. Той е единствената по рода си ядка, която съдържа големи количества зеаксантин и лутеин. Тези вещества намаляват риска от старческа дистрофия и подобряват зрението.
  Експериментално е доказано, че ядката е много ефективна за поддържане на нормални нива на холестерол в кръвта.

Вижте още кулинарни статии