Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Шампанско е най-добре да се консумира във висока чаша

Интересни факти за консумация на шампанско

 • Учени са установили, че шампанското има различен вкус в зависимост от чашата, в която се пие. Те са определили, че високата тясна чаша е най-подходяща за тази пенливата напитка.
  Шампанското, поднесено в тясна и висока чаша, създава по-голяма наслада, отколкото, ако е сервирано в широка и плитка чаша заради високите нива на въглероден диоксид в горната част на чашата.
  Учените използвали усъвършенствана технология за анализ на газ, за да изследват шампанско, поднесено в тясна и в широка чаша.
  Причината е, че много повече въглероден диоксид, освободен от мехурчетата в чашата, се събира в горната й част. Въглеродният диоксид дразни сензорните нерви в носа, като увеличава добре известното усещане за изтръпване при пиенето на шампанско.
  От гледна точка на потребителите ролята на мехурчетата е от съществено значение за шампанското, пенливото вино и дори другите газирани питиета. Без мехурчета шампанското би било неразличимо, а бирата и содата ще изглеждат изветрели.
  Ефектът на мехурчетата е от съществено значение при пиенето на шампанско, подчертават учени. Стандартна бутилка шампанско съдържа около 9 грама разтворен въглероден диоксид. Изпуснати във въздуха, те създават около пет литра газ при нормална температура и налягане.


Вижте още кулинарни статии