Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо със спанак и кисело мляко

Агнешко месо със спанак и кисело...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Шампанско е най-добре да се консумира във висока чаша

Интересни факти за консумация на шампанско

 • Учени са установили, че шампанското има различен вкус в зависимост от чашата, в която се пие. Те са определили, че високата тясна чаша е най-подходяща за тази пенливата напитка.
  Шампанското, поднесено в тясна и висока чаша, създава по-голяма наслада, отколкото, ако е сервирано в широка и плитка чаша заради високите нива на въглероден диоксид в горната част на чашата.
  Учените използвали усъвършенствана технология за анализ на газ, за да изследват шампанско, поднесено в тясна и в широка чаша.
  Причината е, че много повече въглероден диоксид, освободен от мехурчетата в чашата, се събира в горната й част. Въглеродният диоксид дразни сензорните нерви в носа, като увеличава добре известното усещане за изтръпване при пиенето на шампанско.
  От гледна точка на потребителите ролята на мехурчетата е от съществено значение за шампанското, пенливото вино и дори другите газирани питиета. Без мехурчета шампанското би било неразличимо, а бирата и содата ще изглеждат изветрели.
  Ефектът на мехурчетата е от съществено значение при пиенето на шампанско, подчертават учени. Стандартна бутилка шампанско съдържа около 9 грама разтворен въглероден диоксид. Изпуснати във въздуха, те създават около пет литра газ при нормална температура и налягане.


Вижте още кулинарни статии