Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Силата на копривата

Зеленчук

 • Другото име на леко парлива коприва е Urtica Dioica. Тя е част от лечебните растения в България, които могат да се използват за много болести и то всичките й части, като се започне от корена и се мине към стъблото и листата, та чак до цветовете.
  Например листата на копривата имат кръвоспиращо, диуретично, противоревматично действие. Те влияят благотворно върху обмяната на веществата, намаляват кръвната захар. Това действие се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения.
  Прилага се при вътрешни кръвоизливи (маточни, бъбречни, чернодробни) и като усилващо средство. При екземи при деца, чай от коприва помага много. Екземите в повечето случаи имат вътрешен причинител и те трябва да се лекуват отвътре с кръвопречистващи билки.
  Копривата е най-доброто кръвопречиставщо и кръвообразуващо лечебно растение. И понеже тя влияе върху панкреатичната жлеза, намалява съдържанието на захар в кръвта. Бани на цялото тяло с коприва помагат при ишиас.
  Заради съдържанието на кръвообразуващи ензими, копривата помага при такива състояния, като малокръвие, анемия и други тежки заболявания на кръвта.
  Пясък в бъбреците и пикочния мехур се повлиява също много добре от коприва.
  Копривата се използва при ревматизъм, ускорено сърцебиене, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, водянка, жълтеница, при копривна треска, захарен диабет.

  Външно приложение:
  Прясна коприва се препоръчва за парене при ревматизъм и ставни болки, за бани при кожни обриви, за налагане на лапи при възпалени лимфни жлези, при подсичане, нараняване, отоци.
  За да се приготви такава вана с облекчаващи свойства, трябва да се вземат пресни копривени листа и да се накиснат 20 дни в зехтин, като съотношението е 1:10. Получената маслена настойка след това е много ефикасна за рани, изгаряния, натъртвания.
  Отвара от корените с оцет и вода (1:10:5) и варени 5 минути, се използва за фрикции против пърхот и за растеж на косата.

  Вътрешно приложение:
  2 с.л. листа се слагат в 500 мл вода. Ври 5 мин. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.
  Семената заедно с връхните части се препоръчват при захарен диабет (2 с.л. в 1 кофичка кисело мляко, изяжда се на три пъти след ядене).

  За усилване на сърдечния мускул се прилагат корените (по 1 с.л. корени от коприва и кръвен здравец се слагат в 600 мл вода; ври 10 минути; изпива се на 4 пъти през деня преди ядене; добавя се и мед).

Вижте още кулинарни статии