Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Сминдух – лечебни свойства

Билка

 • Сминдухът e едногодишно растение от семейство Бобови, което е известно с това, че от семената му се подготвя подправка със същото наименование. Още преди векове египтяни, гърци и римляни са я използвали за кулинарни и медицински цели. За родина на сминдухът се счита Средиземноморието, но се отглежда още в Индия, Мароко и Египет.
  В билката се откриват строидни сапонини, които са производни на агликоните диосгенин, тигогенин, гитигенин и ямогенин. Откриват се още трогонелин, холин, фитин и лецитин. Изолирани са С-флавоноидите витексин и изовитексин. Частите на сминдуха съдържат до 20-30% слузни вещества, в състава на които влизат стахиоза и галактоманани.
  За лечебни цели се използват жълто-кафявите семена. Сминдухът помага при треска, менструални болки, служи като афродизиак и увеличава либидото при мъжете и производството на кърма в млечните жлези при жените. Благодарение на антисептичното си действие се използва като съставка срещу ревматизъм, подагра, екземи, рани и абцеси.
  Консумирана вътрешно билката помага срещу стомашни проблеми. Тонизира и изостря сетивата, стимулира обмяната на веществата, понижава нивото на кръвната захар и подобрява апетита. Помага при хронична кашлица, колики, дизентерия, воднянка, уголемяване на далака и черния дроб, рахит, подагра и диабет. Препоръчва се за хора с дихателни проблеми като бронхити и възпалени синуси.
  Обработените семена се използват под формата на мехлеми за лечение на кожни инфекции. Семената се препоръчват при недоимък на витамин РР и при захарна болест. Със запарка от листата може да е лекуват язви на устата и болки в гърлото.
  Под формата на паста, която е направена от свежи листа се употребява за лечение на косопад. Заради съдържащото се желязо билката се препоръчва при анемия. В народната ни медицина се употребява при хемороиди, за лечение на диабет, като слабително и кръвоспиращо средство. Използва се като лекарствено растение в хомеопатията във Франция и Германия.
  В много големи количества билката може да има неблагоприятни ефекти като подуване на корема, газове, диария и алергични реакции. Бременните жени трябва да внимават много с количеството на консумация й, защото тя може да предизвика контракции. Също така, ако билката се консумира от хора, които вземат лекарства за понижаване на кръвната захар или такива за забавяне на съсирването на кръвта, консултацията с лекар е задължителна.

Вижте още кулинарни статии