Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Спирулина – богато на хранителни съставки

Водорасли

  • Спирулина е едноклетъчно синьо водорасло, което е било използвано още преди 6 000 г. пр. н. е. в Япония като питателен източник на хранителни вещества. Древните ацтеки и маи са приготвяли от него сладкиш, който и до днес основна част от менюто на коренното население на Африка и Америка.
    Според специалисти спирулината е един от най-големите източници на белтъчини и жизненоважни хранителни вещества. Тези водорасли имат голяма значение за човешкото хранене, защото съдържат над 100 хранителни съставки, всички незаменими киселини, витамините А, В1, В2, В6, В12, минералите желязо, магнезий, фосфор, йод, селен, манган, калций и цинк. Откриват се фитонутриенти, уникални пигменти, омега- 3 и 6 мастни киселини, хлорофил, пробиотични съединения, гама-линолева киселина и полизахариди. Това водорасло е един от най-богатите източници на антиоксиданти, съдържа 25 пъти повече провитамин А от морковите и 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак. Не е изградена от целулозни клетъчни стени, което означава, че не изисква никаква физическа и химическа преработка, за да се усвои от организма.
    Хора, които редовно консумират водорасли по-рядко страдат от заболявания като хипогликемия, хронична умора, слаба памет, хипертония, висок холестерол, алергии, астма и депресия. Спирулината подсилва и укрепва имунитета, облекчава симптомите на артрит, кожни болести като псориазис и екзема, предменструални болки. Високото съдържание на желязо я прави много ценна за кръвта, а богатото и минерално съдържание оказва положителен ефект върху здравината на костите, зъбите и ноктите. Има силно изразени антибактериални, антимутагеннни и антивирусни свойства. В един грам суха маса има само 4 калории и много малко холестерол. Забавя процеса на стареене като неутрализира свободните радикали. Много подходяща храна е при заболяване като анорексията и също така е много подходяща за вегитарианци и вегани заради високото й съдържание на протеини. Използва се за профилактика на язви, подагра, хепатит, хронична умора, сърдечно-съдови заболявания и при наднормено тегло.
    Козметичните продукти със съдържание на спирулина подобряват и стимулират обмяната на веществата, еластичността и кръвоснабдяването на кожата.
    Помага срещу стомашночревни разстройства като обогатява чревната флора и намалява риска от инфекция с Escherichia Coli и Candida.

Вижте още кулинарни статии