Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Средиземноморска диета

Диети

 • Средиземноморската диета е основана на особеностите на храненето на жителите на средиземноморския регион. С нея човек може да отслабне, да контролира дълго теглото си и с този режим на хранене да укрепи здравето си. С тази диета човек може да подмлади организмът си, да се подобри зрението му, кожата да стане гладка и еластична, да се понижи равнището на холестерола и сърдечно-съдовата система да се държи под контрол.
  За ползата от тази система говори ниското равнище на смъртност сред населението на Южна Франция, Испания и Италия, където употребяват много зехтин и червено вино.

  Принципи на средиземноморската диета
  Зеленчуци всеки ден- Дневната норма на човека по отношение на зеленчуците е 1 кг на ден. Освен картофи това могат да бъдат много други зеленчуци: всички сортове зеле, чушки, домати, патладжани, лук, моркови, тиквички, маслини... Диетолозите твърдят, че маслините (и зелените, и черните) са богати на витамините А, С, Е и съдържат много полезни растителни мазнини, захар, протеини и пектини.
  Протеини - месо, риба, яйца. В тази диета се застъпва натуралното немазно месо. Трябва системно да се ядат прясна риба, морски дарове (омари, калмари, миди) и постно месо, както и растителни масла. Освен това в менюто влизат и яйца. От млечните продукти може натурални кисели млека, айран, парченце кашкавал.
  Въглехидрати – предимно макарони и каши. Пълнозърнестите макарони, хлябът, оризът, зърнените (мюсли, каши) са полезни за здравето, и те трябва да се ядат - твърдят привържениците на средиземноморската кухня. Налага се обаче да се ограничат рафинираните въглехидрати, пълномасленото мляко, изварата.
  Подправките смело се прибавят към всички ястия. Задължително се употребяват чесън и лук. По желание се слагат зелени подправки - майорана, естрагон, босилек, целина, магданоз, копър и т.н. Зеленчуците е най-добре да се ядат сурови, попарени, варени; месото трябва да бъде постно, като размерът на порцията не бива да надвишава 100 г. Агнешкото се приготвя с патладжани, домати и чушки, овкусява се с червено вино или зрънца от нар и счукани орехи. Рибните блюда не бива да се хабят с брашно, яйца или голямо количество мазнина. Рибата се приготвя на грил с малко зехтин или се задушава с домати. Приготвя се рибна супа, в която се добавят тиквички, домати, лук. Тя се поднася с лимон и салата от пресни зеленчуци или ориз: обикновен или яркожълт с шафран.
  Чашата червено вино веднъж на ден е задължителна. Вината от червено грозде съдържат огромно количество витамини и минерали, плодови захари и дъбилни вещества.
  За десерт се поднасят задължително плодове, не по-малко от три порции на ден: грозде, ябълки, круши, праскови, сливи и други.

  Всъщност средиземноморската диета е грамотно построена хранителна пирамида. Отслабването се постига за сметка на намаляването на съдържащите нишесте продукти. Около 60% от менюто са въглехидрати (продукти от зърнени култури, макарони, пълнозърнест хляб), примерно 30% - мазнини (предимно зехтин) и приблизително 10% от менюто са протеини (месо, риба, кашкавал).
  Количеството протеини изглежда незначително (само 10%), на месото се отделя голямо внимание, тъй като се предлага то да се яде всеки ден. Месото, пресните зеленчуци, зърнените продукти съдържат всички необходими за човека витамини и минерали. Освен това средиземноморските продукти са богати на витамин Е, който напълно заслужено го наричат витамина на младостта. В макаронените изделия, кълновете от пшеница и пълнозърнестия хляб пък има много витамин F, а също така и в плодовете, слънчогледовото семе и ядките.

Вижте още кулинарни статии