Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Стевията - най-добрият заместител на захарта

Билка

 • Стевията е билка, която е позната на хората още от древността. Тя е многогодишно храстово растение, което произхожда от Южна Америка, от района, в който се намира днес Парагвай.
  Тя има сладък вкус и е възможно най-добрият заместител на захарта. Близка е по вкус до захарта, но е около 300 пъти е по-сладка и не съдържа калории. Още преди да бъде открита Америка местното население гуарани са използвали билката като подсладител. Те добавяли по няколко листа от нея в напитките си, които мигновено ставали удивително сладки.
  Известни са около 80 вида растения от този вид, но от тях само Stevia Rebaudian и други два вида, които са изчезнали, притежават качествата да се употребяват за подсладител. Най-големият консуматор в световен мащаб е Япония, която използва стевия като подсладител още от далечната 1954 година.
  Стевията е богата на сладки гликозиди, които са наречени стевиозиди. Те участват в обмяната на веществата и спомагат за нормализирането на кръвната захар. Билката съдържа витамини А, С, В и минерали, пектин, фибри, аминокиселини, освен това в нея има калий, желязо, калций, магнезий и селен.
  Редовната консумация на стевия нормализира нивата на кръвната захар и инсулина, подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система. Има тонизиращо и укрепващо действие върху имунната система. Подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Бори се за понижаване на лошия холестерол, предпазва зъбите и венците от кариес, пародонтоза и други заболявания. Има противовъзпалително и антисептично действие, и успокоява нервната система. Силните й антиоксидантни свойства се справят успешно със свободните радикали. Билката прочиства тялото от отровите и шлаките от организма. За разлика от синтетичните подсладители стевията не предизвиква глад за въглехидрати.
  Стевията е превъзходно природно средство за редовна здравна профилактика за хора от различни възрасти. Заместването на захарта със стевия не само има благоприятен здравословен ефект върху организма, но също така дава отражение и върху продължителността на живота.

Вижте още кулинарни статии