Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Стръкове и масло от мента се използват за успокоение или при стомашни проблеми

Билка

 • Лютивата мента е култивирано многогодишно тревисто растение с разклонено от основата стъбло, високо от 30 до 90 см. Листата й са яйцевидни, назъбени по края и покрити от двете страни с жлези, които отделят етерично масло. Цветовете на лютивата мента са розови или бледовиолетови, събрани на върха в класовидни съцветия. Билката цъфти през юни-юли. Отглеждат се различни сортове от нея. В България са разпространени 6 диворастящи вида от същия род, някои от които се прилагат в народната медицина. Такива са бласкунът и дивият джоджен.

  Използват се листата и стръковете от ментата. Тя има приятна миризма и е медоносно растение.

  Лютивата мента съдържа от 1 до 3 процента етерично масло с твърде различен състав, в зависимост от сорта и климатичните условия, при които е отглеждана.
  Приятната си миризма ментата дължи на кетона ментон. Други съставки са ментофуран, изоментол, неоментол и др.
  В листата се съдържат също танини, горчиви вещества, никотинова киселина и др.
  За качеството на ментовото масло имат значение наличието и на други съставки, като кетона жасмон.

  Листата, етеричното масло и ментолът възбуждат функцията на стомаха и червата и секрецията на жлъчката, стимулират апетита, помагат при хроничен панкреатит. Едновременно с това действат успокояващо, противовъзпалително и спазмолитично. Билката проявява и дезинфекционно действие. Ментолът предизвиква рефлекторно разширение на коронарните съдове при стенокардия (с това си качество участва в състава на валидола). Ментовото масло, приложено под формата на спиртен разтвор, действа обезболяващо при невродермит.

  Листата и стръковете на лютивата мента се прилагат предимно при храносмилателни разстройства с болки, гадене, повръщане и смущения в храносмилането, при жълтеница и камъни в жлъчния мехур. Листата се използват при маточни кръвоизливи, за бани при нервна възбуда, за гаргара при възпаление на венците и др.
  Маслото (външно, в спиртен разтвор) се прилага за втриване при главоболие, мигрена, кожни възпаления и за инхалиране при възпаление на дихателните пътища. Маслото се използва и за мазане при хемороиди. Билката се употребява още при сърбежи, копривна треска, екземи.

  Българската народна медицина цени високо ментата като добро средство при газове и болки в стомаха и червата, при разстройство, бронхиални катари, жлъчни и чернодробни заболявания, виене на свят, безсъние, лош дъх в устата, меланхолия, епилепсия, апоплексия и др. Ментова запарка се препоръчва за жабурене при зъбобол и възпалени венци, за компреси при кожни възпаления. А отвара с оцет - при стомашни кръвоизливи.

Вижте още кулинарни статии