Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Свинско месо - едно от най-вкусните меса

Месо

  • Свинското месо е считано за едно от най-вкусните меса. То е предпочитано от много хора. Притежава освен здравословни, но и рискови качества, тъй като има голямо съдържание на наситени мастни киселини и е високо калорично, затова всекидневната му коснумация не се препоръчва, особено за хора, подложили се на дадена диета.
    От друга страна свинското месо е богато на фосфор и цинк и има високо съдържание на витамините B1, B2, B3, В6. Консумацията му в граници обаче би имала положителен ефект върху човешкия организъм.
    Продуктите от свинско месо са много разнообразни – котлет, ребра, бут, плешка, карантия – език, черен дроб, бъбреци, сърчица, като карантията има голяма хранителна стойност. Освен това някои от обработените месни продукти са наденици, пресни, полусухи и сухи колбаси, пушени меса.
    В кулинарията свинското месо има голямо приложение, а рецептите, свързани с него, са многобройни. Най-полезно и здравословно е печеното месо, като едни от вариантите за приготвянето му са на скара, на шиш или на фурна.
    Свинското месо е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Свинското месо е подходящо и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии