Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Свинското месо - най-вредното сред месата

Месо

  • Прасето е всеядно животно, което се развъжда от векове заради неговата качествена кожа и месо. Свинското месо се счита за едно от най-вкусните, но същевременно и едно от най-вредното сред месата. Някои религии забраняват на своите последователи да консумират свинско месо
    Естествено свинското месо има своите ползи, тъй като то съдържа протеини, но тези ползи са характерни не само за него, а за други разновидности месо, които са много по-полезни. В него има съдържание на витамини B1,B2, B3, В6. Откриват се елементите фосфор и цинк.
    В магазините може да се открие голямо разнообразие от свински продукти, бут, плешка, карантия, ребра и котлет, а най-често обработените месни продукти са кайма, наденици, пушено месо, пресни или полусухи и сухи колбаси. Месото има голямо приложение в кулинарията, тъй като то е в основата на много рецепти. Може да се консумира на скара, на шиш или фурна. За да има положителен ефект консумацията на свинско месо, тя трябва да бъде в определени граници. Най-здравословно и полезно е печеното свинско месо. То има нисък гликемичен индекс, което го прави подходяща храна за хора, които спортуват. Също така то е подходящо за хора, които имат високи нива на инсулин в кръвта.
    Свинското месо има лоша слава заради високото си съдържание на наситени мастни киселини. Това високо съдържание оказва влияние на хората, които консумират богати на въглехидрати храни. Друга причина за лошата слава на свинското месо е високото съдържание на холестерол в него. Въпреки че вече той се смята за по-малко вреден, отколкото преди, е установено, че има ниска усвояемост от организма, не бива да се прекалява с консумацията му. Според други изследвания високите нива на холестерола и липиди, заедно с големите количества антитела и хормони на растежа в месото на свинята, представляват сериозна опасност за здравето на хората. В свинете паразитира трихината. Този паразит може да навлезе в човешкото тяло и да се настани в сърдечния мускул на човека. Сам по себе си този факт е предпоставка за фатална заплаха. Днес наличието на паразита в животното може да бъде установено. Това означава, че ако животното не бъде изследвано, има вероятност човекът, който е консумирал това месо, да се зарази с паразита и неговият живот да бъде изложен на опасност.

Вижте още кулинарни статии