Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо със спанак и кисело мляко

Агнешко месо със спанак и кисело...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Тайните на лимоновия сок

Продукт

 • Препоръчва се сутрешната чаша с кафе да бъде заменена например с чаша топла вода и резени лимон. Тази комбинация води до много ползи за човешкия организъм, включително и помощ при отслабнете, хидратиране на кожата, по-добро храносмилане и увеличаване приема на витамин С. Сутрешното приемане на тази напитка, тонизира и задържа концентрацията на човек през целия ден.

  Диетолозите препоръчват комбинирането на сок от половин лимон и 1 чаша гореща вода. Ако не може да се използва прясно изцежден лимоновия сок всеки ден, то той може да се замени с една супена лъжица бутилиран лимонов сок, който обаче трябва да бъде100% органичен сок от лимони. За да се забърза човешкия метаболизъм, може да се добави щипка канела или щипка джинджифил.

  Пиенето на лимонена вода сутрин стимулира храносмилателната. Това подобрява способността на тялото да усвоява хранителните вещества по-добре. Лошото усвояване на хранителните вещества може да причини чувство на глад.

  Лимонената вода почиства небцето при отпиване от нея. Веднъж попаднала в тялото, тя помага за промиване на бъбреците и черния дроб от отпадъците и токсините съдържащи се в тях.

  Лимонената вода е полезна също и за гърлото, сливиците и лимфните възли (лимфната система).
  Както водата, така и лимоните са в списъка на храните, които измиват мазнините т.е. спомагат за тяхното по-бързо изгаряне. Водата помага на тялото да остане хидратирано.
  Човешкото тяло съхранява повече мазнини, когато се дехидратира, защото в това състояние бъбреците се нуждаят от помощта на черния дроб за да функционират правилно. Тази помощ затруднява способността на черния дроб да гори мазнините. Водата също е естествен начин за потискане на апетита.

  Лимоните и по-точно лимоновият сок помагат за намаляване на целулита, защото стимулират притока на кръв към кожата и така помагат на тялото по-лесно да изхвърли токсините. Лимоните също така увеличава способността на тялото бързо да преработва мазнините.

  Лимоновият сок осигурява високо количество на витамин С. Един лимон дава 30.7 мг витамин С. Препоръчителната дневна доза е 75 мг за жени и 90 мг за мъже. Хората, които приемат повече витамин C под една или друга форма са с по-ефективна храносмилателна система (метаболизъм), отколкото хората, които не приемат нужните количества.

  Лимоните повишават киселинността на храносмилателната система, като така ви помагат по-добре да абсорбирате калция. А абсорбцията на калций помага за отслабване, защото калцият се натрупва в мастните клетки. Колкото повече калций има в мастните клетки, толкова по-лесно е да се стимулира тяхното изгаряне.

  Витамин С също така засилва и укрепва имунната система, помага за предотвратяване на коронарна болест на сърцето и намалява риска за инсулт, перде на очите и образуване на бучки. Честата консумация на пресни лимони също така намалява значително риска от рак.

Вижте още кулинарни статии