Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Тънкости при избиране на плодове през лятото

Кулинарни тънкости

 • През лятото има много разновидности на вкусни и полезни плодове, но за да се пълноценни вкусовите им качества, трябва да бъдат подбирани правилно, според мирис, цвят, тегло и т.н.

  ДИНЯ
  Динята е един от най-предпочитаните плодове през летния сезон, заради освежаващото си и разхладително действие през горещите дни. Тя е сочна и има приятна сладост. Хубавата диня е тежка, със свежи зелени цветове, а при почукване на кората се чува кух звук.

  ПРАСКОВА
  Когато прасковата е узряла, то тя разкрива всичките си вкусове и сладости. Кожата на плода трябва да е еластична и гъвкава, без петънца и вдлъбнатини. Цветът не е индикатор, тъй като съществуват различни сортове. Прасковата трябва да бъде нито много мека, нито прекалено твърда, както и да притежава лек и приятен аромат.

  СМОКИНИ
  Смокините са от плодовете, които имат приятен аромат, когато са добре узрели. Плодът трябва да има капковидна форма и да бъде средно твърд.

  ЧЕРЕШИ
  Вкусните череши са кръгли, сочни, с лъскава и здрава кожа. Важен факт са дръжките - те трябва да са ярко зелени, в никакъв случай сухи и обезводнени, защото това показва, че черешите не са свежи.

  АНАНАС
  Ананасът е един от най-добрите плодове за редуциране на теглото, което го прави още по-търсен през топлите сезони. Когато се избира ананас, трябва да се търси да бъде с леко червеникъв оттенък. Друг фактор за добрите качества на плода е, че листенце от неговата „корона“ трябва да се отделя лесно.

  БАНАНИ
  Бананите са от плодовете, които се избират най-лесно – единствено по цвета. Ако е прекалено зелен, то той не е узрял, а ако има кафеникави петънца, то той вече е презрял. Най-добре е да се избират само наситено жълтите банани.

  ЯГОДИ
  Ягодите могат да бъдат наситено червени или по-светли, но за техните вкусови качества не цветът е най-определящ. На първо място трябва да се усеща съблазнителният им аромат. „Якичката“ или листенцата трябва да бъдат ярко зелени и свежи, което също е признак за доброто им качество.

Вижте още кулинарни статии