Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Тънкости при избиране на плодове през лятото

Кулинарни тънкости

 • През лятото има много разновидности на вкусни и полезни плодове, но за да се пълноценни вкусовите им качества, трябва да бъдат подбирани правилно, според мирис, цвят, тегло и т.н.

  ДИНЯ
  Динята е един от най-предпочитаните плодове през летния сезон, заради освежаващото си и разхладително действие през горещите дни. Тя е сочна и има приятна сладост. Хубавата диня е тежка, със свежи зелени цветове, а при почукване на кората се чува кух звук.

  ПРАСКОВА
  Когато прасковата е узряла, то тя разкрива всичките си вкусове и сладости. Кожата на плода трябва да е еластична и гъвкава, без петънца и вдлъбнатини. Цветът не е индикатор, тъй като съществуват различни сортове. Прасковата трябва да бъде нито много мека, нито прекалено твърда, както и да притежава лек и приятен аромат.

  СМОКИНИ
  Смокините са от плодовете, които имат приятен аромат, когато са добре узрели. Плодът трябва да има капковидна форма и да бъде средно твърд.

  ЧЕРЕШИ
  Вкусните череши са кръгли, сочни, с лъскава и здрава кожа. Важен факт са дръжките - те трябва да са ярко зелени, в никакъв случай сухи и обезводнени, защото това показва, че черешите не са свежи.

  АНАНАС
  Ананасът е един от най-добрите плодове за редуциране на теглото, което го прави още по-търсен през топлите сезони. Когато се избира ананас, трябва да се търси да бъде с леко червеникъв оттенък. Друг фактор за добрите качества на плода е, че листенце от неговата „корона“ трябва да се отделя лесно.

  БАНАНИ
  Бананите са от плодовете, които се избират най-лесно – единствено по цвета. Ако е прекалено зелен, то той не е узрял, а ако има кафеникави петънца, то той вече е презрял. Най-добре е да се избират само наситено жълтите банани.

  ЯГОДИ
  Ягодите могат да бъдат наситено червени или по-светли, но за техните вкусови качества не цветът е най-определящ. На първо място трябва да се усеща съблазнителният им аромат. „Якичката“ или листенцата трябва да бъдат ярко зелени и свежи, което също е признак за доброто им качество.

Вижте още кулинарни статии