Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Тънкости при приготвя на добър чай

Кулинарни тънкости

 • Домашно приготвеният чай е много по-хубав от този, който се купува в пликчета. Но все пак е необходимо да се знаят няколко основни неща, за да може чаят да стане наистина добър.

  Първото, и най-важно нещо е, че неумелата запарка може да развали всеки опит за приготвяне на топлата напитка. Нужни са внимание, търпение и добър чай. Тъй като съхраняването на чая зависи до голяма степен от херметичността и стерилността на опаковката, в домашни условия е хубаво той да се държи в стъклени буркани с плътно затворени капаци.

  След като е набавен хубав и ароматен чай (той трябва да се пази от продукти с остър мирис, тъй като лесно поглъща страничните аромати, когато е сух) и прясна вода, е нужно да се затопли порцеланов или фаянсов съд, в който ще се приготвя напитката. За целта чайникът се изплаква с вряла вода и се избърсва хубаво с кърпа. Съдът не трябва да се поставя директно върху огъня, тъй като повърхността му може да се прегрее и чаят да стане горчив.

  Слага се порцията чай и отгоре се залива с вряща вода, която извлича от чаените листа съдържащия се в тях аромат. Настойката се прави от 3 до 5 минути, като е необходимо строго да се спазва времето за екстракция. Черните чайове са с най-голяма концентрация в началото на четвъртата минута, а зелените се запряват между 5 и 8 минути.
  Ако след запарването на повърхността се е появила пяна, значи чаят е запарен правилно. Пяната трябва да бъде жълто-кафява, а не бяла. Вторият вариант би означавал, че водата не е започнала да кипи. Важно е да се знае, че разваленият чай не прави пяна.

  Чаят се различава по цвят, сила, вкус и аромат. Под степен на силата се разбира концентрацията на разтворими вещества в настойката, като тъмният цвят невинаги свидетелства за сила – много прекрасни чайове (като жълтия и зеления) оцветяват водата много слабо. При запарване повече от 8- 10 минути, напитката получава нагарчащ вкус. Много хора смятат това за признак, че чаят е силен, но всъщност е само доказателство за неправилна запарка. Показател за силата на чая е тръпчивостта на настойката.

Вижте още кулинарни статии