Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки шишчета с гъби и пиперки

Агнешки шишчета с гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Тънкости при приготвя на миди с черупки

Кулинарни тънкости

 • Черните миди са изключително популярни в Европа и са част от средиземноморската кухня. Те са отличен източник на протеини, ниско калорични са и съдържат редица витамини и минерали. Поемат се леко от организма.

  Мидите се приготвят най-често като се добавят в супи или оризови ястия. Лесни рецепти за миди са рецептите, в които те се задушават, като това се случва най-често като се добавят бяло вино, чесън и магданоз.

  Много хора избягват да приготвят миди у дома от страх да не попаднат на развалена мида, и поради това се наслаждават на тази храна единствено в изпитани ресторанти. Факт е, че мидата е много лесна за приготвяне храна и шансът да се попадне на развалени миди е изключително малък, ако се спазват следните пет правила при избирането и приготвянето им.

  1. Мидите трябва да се избират старателно, само от търговци с добра репутация и да се пита кога и къде са събирани мидите.
  2. Когато се избират пресни миди, те трябва да са лъскави, плътно затворени и със здрави черупки. Много е важен и техният аромат – миди, които миришат неприятно, не бива да се купуват. Те трябва да ухаят на море.
  3. Щом се купят мидите, веднага се заливат със студена вода. Ако има отворена мида, то тя се изхвърля, тъй като е опасна за консумация. Същото правило важи и за мидите със счупени черупки.
  4. Черупките на мидите се търкат с четка и се почистват от висящото мустаче, с което мидата е била прикрепена. Това се прави с едно рязко движение в посока дължината на мидата.
  5. Ако след задушаване или друг метод на готвене някоя мида откаже да се отвори, значи е била мъртва преди да се купи. В такъв случай тя се изхвърля.

  Готвенето на мидите отнема малко време - пет минути са напълно достатъчни, за да се отворят, а дългото време на варене ги прави жилави.

  Рецепта
  Задушени миди в черупка с бяло вино
  Това е една от най-лесните и апетитни рецепти за черни миди в черупка, която включва магданоз и бяло вино.

  Продукти:
  - 800 г миди
  - 50 г масло
  - 150 мл. бяло вино
  - 1/2 връзка магданоз
  - 1 щипка черен пипер
  - сол
  Начин на приготвяне:
  Пресните миди се накисват в студена вода веднага щом се занесат в къщи. След това черупките им се изтъркват в четка и се почистват от висящото мустаче, с което са били прикрепени. Това се прави с едно рязко движение в посока дължината на мидата. След това дълбока тенджера с капак се загрява на котлона. В нея се поставят мидите и се заливат с бялото вино, нарязаното на парченца масло, подправките и ситно нарязаният магданоз. Тенджерата се захлупва и задушаването трае 5 минути. След това тенджерата се хваща внимателно с ръкавици и се разклаща енергично, за да се разтворят мидите. Сервират се веднага, докато са още топли. Идеална добавка към тях е свежа салата айсберг и чаша ароматно бяло вино.

Вижте още кулинарни статии