Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Тънкости при приготвя на пандишпаново тесто

Кулинарни тънкости

 • За пандишпановото тесто е характерно това, че то е с по-голямо съдържание на яйца и с по-малко съдържание на брашно и захар. Допълнителни продукти, които могат да се прибавят към него са орехови, бадемови, лешникови и фъстъчени ядки, кафе и какао.

  Едно добре изпеченото пандишпаново тесто има гладка и тънка повърхностна коричка. За да се избегне сбиването на тестото, трябва разбитата яйчено-захарна маса да се замеси бързо с брашното и пандишпановото тесто незабавно да се разлее в тава и да се постави за печене.

  Има два начина за приготвянето на пандишпановото тесто – студен и чрез загряване.

  Приготвяне на тесто по студен начин:
  Белтъците и жълтъците се разбиват по отделно до увеличаване обема им. Разбитите белтъци и жълтъци се смесват и към тях се прибавят брашното и няколко ванилии. Смесването трябва да стане много бързо, иначе сместа ще се сгъсти прекалено много.

  Приготвяне на тесто чрез загряване:
  Яйцата се разбиват цели. Към тях се прибавя захарта и се затоплят до 40-50 градуса при непрекъснато разбъркване. При загряването мазнината на жълтъка се стопява и цялата маса става по-водна, по-разредена и лесно се поддава на разбиване. Тестото се излива в тави или форми и се изпича. Преди напълването им съдовете се намазват с мазнина и се покриват с хартия. През първия период от изпичането тестото увеличава обема си, затова формите не трябва да се напълват прекалено много. Изпеченото тесто се охлажда 20-30 минути, изважда се и се оставя да отлежи 8-10 часа при температура 18-20 градуса на свеж въздух.

  Едни от най-популярни рецепти с пандишпаново тесто са „Пандишпанова торта, „Реване”, „Маслено руло”.


Вижте още кулинарни статии