Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки котлет с аромат на портокал и лимон

Агнешки котлет с аромат на...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Тънкости при приготвяне на артишок

Кулинарни тънкости

 • Артишокът е ядлив недоразвит цвят на култивирано бодливо растение. Той притежава отчетлива сладост и приятен вкус. По света съществуват повече от 50 негови разновидности. Трудно е да се определи как точно се приготвя и яде артишока само от вида му.

  Артишокът е много полезен за консумация, тъй като:
  - Артишокът има ниска калорийна стойност и мазнини, богат е на фибри;
  - Намалява нивото на "лошия" холестерол;
  - Съдържа антиоксиданти и витамин С, като помага на организма да засили имунната си система и да се предпазва от вируси;
  - Съдържа витамин К, който подобрява мозъчната дейност и се използва при лечение на Алцхаймер;
  - Богат е на витамини В-комплекс, които подобряват метаболизма;
  - Богат е на важни минерали като мед, калции, желязо, магнезий и фосфор.

  Сезонът на артишока продължава от март до май. Като се избира артишок, неговите листа трябва да са плътно прибрани към "тялото" на зеленчука и са в наситен зелен цвят. Артишокът може да изглежда твърде тежък за размера си. Листата трябва да скърцат, когато се стиснат и трябва да се избягва артишок, който изглежда сух или с нацепени листа. Колкото по-малък е артишокът, толкова по-нежен е неговия вкус. Сочният, закръглен артишок има голяма сърцевина, която е най-сладката му част. Неизмития артишок се съхранява в найлонова торбичка в хладилника за не повече от 4 дни.

  За да се приготви артишок, то трябва да се изпълнят следните процедури. Ако артишокът има малки бодлички в края на листата, то те трябва да се отрежат с кухненските ножици всичките им връхчета. Тази стъпка е по-скоро за естетика, тъй като бодличките омекват при готвенето и не са опасни за поглъщане. Също така трябва да се отрежат по няколко см от върха на артишока. Откъсват се най-малките листенца в основата на стъблото. Отрязва се ненужното стъбло, като се оставя само около 3 см от него. Обикновено стъблото е по-горчиво спрямо останалата част, макар че някои хора предпочитат да ядат и него. Може и да се отреже стъблото, да се обелят външните му слоеве и да се сготви заедно с артишока. Задължително се изплаква с течаща студена вода. В голяма тенджера се наливат десетина см вода, добавя се скилидка чесън, резен лимон и дафинов лист, които подсилват вкуса на артишока. Поставя се вътре гевгир, добавя се артишока и се покрива. Трябва да кипне и след това да се остави малко да покъкри (около 15-20 мин.). Времето за приготвяне зависи от големината на зеленчука, колкото е по-голям то толкова повече време отнема.

  Артишокът може да се консумира топъл или студен, но когато е топъл, е по-вкусен. Обикновено се сервира с разтопено масло или майонеза. За да се консумира трябва да се отстранят външните листа едно по едно. Топва се сочния край (откъдето се вижда месестата част на артишока) на листото в разтопеното масло или сос. Хваща се добре другия край на листото с ръка и се поставя в устата и се прокарва между зъбите си, докато се отстрани цялата месеста и вкусна част на листото, а остатъка се изхвърля. Това се повторя и с останалите листа. С нож или лъжица се изгребва неядливата част, която покрива сърцевината на артишока (самото дъно се нарича сърцевина.) Нарязва се на малки парченца и се топят в соса.

  Артишокът може и да се опече. За целта се загрява предварително фурната на 220 градуса. Обвива се артишока в 2 слоя алуминиево фолио и се загъват ръбовете, за да е добре затворен. Идеята е артишокът да се задуши в собствения си сок. Но това няма да проработи, ако се налее вода. Пече се около час и когато е напълно готов, ножът трябва свободно да преминава през артишока.

  Кулинарни съвети:
  - Независимо дали го печете, сварявате или задушавате (това са основните готварски методи за приготвянето му), артишокът се използва и за подправяне на много ястия;
  - Повечето хора консумират артишока практически без гарнитура, понякога с чесън и зехтин;
  - Използвайте нож от неръждаема стомана, за да срежете артишока, като избягвате алуминиевите, при които може да се появи неприятно оцветяване;
  - Напръскайте артишока с лимонов сок, за да попречите на вече отрязаните части да потъмненият, докато го приготвяте;
  - Готвенето под налягане е лесен метод за приготвяне на артишока. Той е напълно сготвен, когато листата от долната му част могат лесно да бъдат отстранени;
  - Суровата сърцевина трябва да бъде сготвена в подкислена (с лимон или оцет) вода;
  - Не изхвърляйте стъблото, обелете го и го сгответе заедно с артишока. Консумирайте го горещо или охладено. Можете да го добавите към салати или паста.

Вижте още кулинарни статии