Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Тънкости при приготвяне на артишок

Кулинарни тънкости

 • Артишокът е ядлив недоразвит цвят на култивирано бодливо растение. Той притежава отчетлива сладост и приятен вкус. По света съществуват повече от 50 негови разновидности. Трудно е да се определи как точно се приготвя и яде артишока само от вида му.

  Артишокът е много полезен за консумация, тъй като:
  - Артишокът има ниска калорийна стойност и мазнини, богат е на фибри;
  - Намалява нивото на "лошия" холестерол;
  - Съдържа антиоксиданти и витамин С, като помага на организма да засили имунната си система и да се предпазва от вируси;
  - Съдържа витамин К, който подобрява мозъчната дейност и се използва при лечение на Алцхаймер;
  - Богат е на витамини В-комплекс, които подобряват метаболизма;
  - Богат е на важни минерали като мед, калции, желязо, магнезий и фосфор.

  Сезонът на артишока продължава от март до май. Като се избира артишок, неговите листа трябва да са плътно прибрани към "тялото" на зеленчука и са в наситен зелен цвят. Артишокът може да изглежда твърде тежък за размера си. Листата трябва да скърцат, когато се стиснат и трябва да се избягва артишок, който изглежда сух или с нацепени листа. Колкото по-малък е артишокът, толкова по-нежен е неговия вкус. Сочният, закръглен артишок има голяма сърцевина, която е най-сладката му част. Неизмития артишок се съхранява в найлонова торбичка в хладилника за не повече от 4 дни.

  За да се приготви артишок, то трябва да се изпълнят следните процедури. Ако артишокът има малки бодлички в края на листата, то те трябва да се отрежат с кухненските ножици всичките им връхчета. Тази стъпка е по-скоро за естетика, тъй като бодличките омекват при готвенето и не са опасни за поглъщане. Също така трябва да се отрежат по няколко см от върха на артишока. Откъсват се най-малките листенца в основата на стъблото. Отрязва се ненужното стъбло, като се оставя само около 3 см от него. Обикновено стъблото е по-горчиво спрямо останалата част, макар че някои хора предпочитат да ядат и него. Може и да се отреже стъблото, да се обелят външните му слоеве и да се сготви заедно с артишока. Задължително се изплаква с течаща студена вода. В голяма тенджера се наливат десетина см вода, добавя се скилидка чесън, резен лимон и дафинов лист, които подсилват вкуса на артишока. Поставя се вътре гевгир, добавя се артишока и се покрива. Трябва да кипне и след това да се остави малко да покъкри (около 15-20 мин.). Времето за приготвяне зависи от големината на зеленчука, колкото е по-голям то толкова повече време отнема.

  Артишокът може да се консумира топъл или студен, но когато е топъл, е по-вкусен. Обикновено се сервира с разтопено масло или майонеза. За да се консумира трябва да се отстранят външните листа едно по едно. Топва се сочния край (откъдето се вижда месестата част на артишока) на листото в разтопеното масло или сос. Хваща се добре другия край на листото с ръка и се поставя в устата и се прокарва между зъбите си, докато се отстрани цялата месеста и вкусна част на листото, а остатъка се изхвърля. Това се повторя и с останалите листа. С нож или лъжица се изгребва неядливата част, която покрива сърцевината на артишока (самото дъно се нарича сърцевина.) Нарязва се на малки парченца и се топят в соса.

  Артишокът може и да се опече. За целта се загрява предварително фурната на 220 градуса. Обвива се артишока в 2 слоя алуминиево фолио и се загъват ръбовете, за да е добре затворен. Идеята е артишокът да се задуши в собствения си сок. Но това няма да проработи, ако се налее вода. Пече се около час и когато е напълно готов, ножът трябва свободно да преминава през артишока.

  Кулинарни съвети:
  - Независимо дали го печете, сварявате или задушавате (това са основните готварски методи за приготвянето му), артишокът се използва и за подправяне на много ястия;
  - Повечето хора консумират артишока практически без гарнитура, понякога с чесън и зехтин;
  - Използвайте нож от неръждаема стомана, за да срежете артишока, като избягвате алуминиевите, при които може да се появи неприятно оцветяване;
  - Напръскайте артишока с лимонов сок, за да попречите на вече отрязаните части да потъмненият, докато го приготвяте;
  - Готвенето под налягане е лесен метод за приготвяне на артишока. Той е напълно сготвен, когато листата от долната му част могат лесно да бъдат отстранени;
  - Суровата сърцевина трябва да бъде сготвена в подкислена (с лимон или оцет) вода;
  - Не изхвърляйте стъблото, обелете го и го сгответе заедно с артишока. Консумирайте го горещо или охладено. Можете да го добавите към салати или паста.

Вижте още кулинарни статии