Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо със спанак и кисело мляко

Агнешко месо със спанак и кисело...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Тънкости при приготвяне на аспержи

Кулинарни тънкости

 • Аспержите са многогодишен зеленчук, който е изключително популярен в Средна и Западна Европа, но е все още слабо известен в нашите земи. Интересн факт е, че в началото на XX век те са били широко разпространени, отглеждани и изнасяни от България.

  Съществуват три вида аспержи: бели, зелени и лилави.
  Белите аспержи растат под земята. Те се изкопават, отрязват и продават като зеленчуци.
  Зелените и лилавите представляват стеблата, като се консумират или готвят без да се белят и виреят над земята.

  Аспержите са много богати на витамини и минерали, най-вече на така полезните за костите калций и желязо.

  Аспержите се продават на връзки, подрязани на еднаква дължина. При избирането на зеленчука за готвене трябва да се търсят такива с гладки, твърди стебла и затворени пъпки. Колкото по-зелени, или бели, са, толкова те са по-крехки.

  Първото, което трябва да се направи, е да се отрежат стеблата им съвсем малко в основата, за да се премахне ако има изсъхнала част, и да се подравнят, ако това не е направено преди това. Ако зеленчукът е млад, това стига преди да се пристъпи към термична обработка. Ако обаче растенията са по-зрели, трябва да се обелят съвсем внимателно от пъпките към основата. След това аспержите се поставят легнали в съд с кипяща подсолена вода и се варят за 4-5 минути. Друг вариант е да се завържат във връзка и да се поставят полегнали в затворен по-висок съд с кипяща вода. По този начин крехките им пъпки остават над водата, а самият зеленчук се приготвя на пара. След като изминат 5 минути варене, аспержите се заливат със студена вода, за да не се загуби свежестта им. Важно е да не се преварят. Правилно приготвените аспержи имат свеж зелен цвят, крехки са и са приятно хрупкави. Могат да се поднесат както на салата, така и с разтопено масло или прошуто.

Вижте още кулинарни статии