Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Тънкости при приготвяне на аспержи

Кулинарни тънкости

 • Аспержите са многогодишен зеленчук, който е изключително популярен в Средна и Западна Европа, но е все още слабо известен в нашите земи. Интересн факт е, че в началото на XX век те са били широко разпространени, отглеждани и изнасяни от България.

  Съществуват три вида аспержи: бели, зелени и лилави.
  Белите аспержи растат под земята. Те се изкопават, отрязват и продават като зеленчуци.
  Зелените и лилавите представляват стеблата, като се консумират или готвят без да се белят и виреят над земята.

  Аспержите са много богати на витамини и минерали, най-вече на така полезните за костите калций и желязо.

  Аспержите се продават на връзки, подрязани на еднаква дължина. При избирането на зеленчука за готвене трябва да се търсят такива с гладки, твърди стебла и затворени пъпки. Колкото по-зелени, или бели, са, толкова те са по-крехки.

  Първото, което трябва да се направи, е да се отрежат стеблата им съвсем малко в основата, за да се премахне ако има изсъхнала част, и да се подравнят, ако това не е направено преди това. Ако зеленчукът е млад, това стига преди да се пристъпи към термична обработка. Ако обаче растенията са по-зрели, трябва да се обелят съвсем внимателно от пъпките към основата. След това аспержите се поставят легнали в съд с кипяща подсолена вода и се варят за 4-5 минути. Друг вариант е да се завържат във връзка и да се поставят полегнали в затворен по-висок съд с кипяща вода. По този начин крехките им пъпки остават над водата, а самият зеленчук се приготвя на пара. След като изминат 5 минути варене, аспержите се заливат със студена вода, за да не се загуби свежестта им. Важно е да не се преварят. Правилно приготвените аспержи имат свеж зелен цвят, крехки са и са приятно хрупкави. Могат да се поднесат както на салата, така и с разтопено масло или прошуто.

Вижте още кулинарни статии