Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с лапад и маточина

Печено агнешко месо с лапад и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Тънкости при приготвяне на октопод

Кулинарни тънкости

 • Октоподът е едно от най-мистериозните за готвене неща. Главните притеснения на повечето хора са да да не сготвят по погрешен начин скъпото удоволствие и по този начин да загубят пари, време и желание за повторни опити.

  Месото от октопода е диетично, богато на белтъчини и селен, както и на калии, фосфор и витамини B12 и B3, което го прави изключително полезно. Различните нации дават различни съвети за приготвянето на октопода. В Испания например, октоподът се потапя три пъти във вряща вода и след това се вари в специална медна тенджера. Италианските готвачи от своя страна ги варят с коркови тапи от бяло вино, а японските им колеги ги обтриват със сол и ги нарязват под различни ъгли.

  Важното правило всъщност ев приготвянето на мекотелото на бавен огън. Ако се вари около 5 минути, октоподът остава по-жилав, но не е с неприятен вкус. Приготвен по този начин, се включва в рецепти за суши и салати. Това е най-бързия начин за поднасяне. Останалите рецепти изискват поне 40 минути варене на ниска температура, като ако се превари, дори и с минута отгоре, месото губи вкуса си и става изключително сухо.

  Първото, което трябва да се направи при купуването на октопод, е да се обърне внимание на миризмата му. Пресните октоподи имат аромат на морска вода. След това октоподът трябва да се измие и да се почисти кожата му. По-голямата част от тях се продават с вече отделена мастилена торбичка, но ако случаят не е такъв, тя трябва задължително да се премахне. Могат да се намерят и замразени октоподи, като ниските температури не се отразяват по никакъв негативен начин на месото, дори спрямо повечето рецепти съкращават времето за приготвяне.

  Октоподът е подходящ за основно ястие или за салата. Може да се приготвя печен, варен, задушен или маринован (със зехтин, подправки или/и вино, комбиниран и с множество подправки). Важно е да се отбележи обаче, че той има много деликатен вкус, който не бива да се губи под аромата на силни и доминиращи подправки като чесън например.

  Три идеи за приготвяне на октопод:

  Първия вариант за приготвяне на октопод е базиран на факта, че колкото повече се готви октоподът, толкова по-жилав става. Той или трябва да се приготви на горещ тиган или скара за 2-3 минути, или да се свари за по-дълго време – около час и половина, като среден вариант няма. В тази кулинарна идея трябва да се приготвят три тенджери с вряща вода. Октоподът се слага за 15 секунди в първата тенджера, после се прехвърля във втората и накрая в третата (във всяка за по 15 секунди).

  Според второто предложение октоподът става най-крехък, когато се пошира в зехтин на слаба температура за повече време.

  При третата идея октоподът се вари в малко вода за около 40 минути.

Вижте още кулинарни статии