Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Пълнено агне (яре)

Пълнено агне (яре)

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Тънкости при приготвяне на патладжан

Кулинарни тънкости

  • Патладжанът или така наречения син домат, е плод на зеленчуково растение с тъмно син или бял цвят. Произхожда от Индия и Шри Ланка. До нашите земи достига едва около 1500 година. Най-често се използва в традиционните кухни на Испания, Франция и Турция, както и много широко в Индия, където носи името „Цар на зеленчуците”, макар че се среща в ястията на почти всички народности.

    При избора на патладжан за готвене важно правило е да се търсят средно големи като размер зеленчуци с гладка кора. Суровият патладжан има горчив, леко неприятен вкус. След термична обработка добива плътен и богат аромат, но пък се губят по-голямата част от полезните вещества – калий, фосфор, калций, магнезий и витамини, които се съдържат в него. За да се премахне не до там приветливият вкус, патладжанът трябва да се нареже, посоли, прецеди, след като престои около половин час, и изплакне, препоръчително със студена вода, след което, за финал, да се подсуши със салфетка. Реално, тънката му тъмно синя до лилава кора също е годна за ядене, но по-голямата част от кулинарите я премахват главно поради хигиенни съображения.

    Патладжанът е много ценен за кулинарията заради способността си да поглъща големи количества мазнина, както и с това, че целият зеленчук може да бъде използван при приготвяне на ястия, без да се премахва и изхвърля нищо от него. За някои гозби обаче високото съдържание на влага трябва да се отстрани за целите на яденето. При пърженето се използва по-малко олио, в противен случай патладжанът ще стане твърде тежък за консумация, като тънките резенчета патладжан се обръщат често, за да се предотврати изгаряне, и се пържат до порозовяване. За да се избегне прекалената мазнота, резените патладжан могат да се потопят в предварително разбит белтък.

    Патладжанът може да се приготвя и в цяло състояние в случаи че се набоде на вилица и се пече на висока температура за кратко време. За да се изпече на скара, зеленчукът се намазва с олио или зехтин, нарязан на резенчета, пече се 10 минути, обръща се и отново се намазва. За да се задушат, се нарязват на парчета и се слагат в предварително нагорещено олио. След 2-3 минути се заливат с 4 супени лъжици вода или бульон, покриват се и се задушават за около 12 минути или докато омекнат.

    Най-подходящите подправки, с които се комбинира патладжанът са чесън и копър, които му придават неповторим аромат.

Вижте още кулинарни статии