Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Тънкости при приготвяне на патладжан

Кулинарни тънкости

  • Патладжанът или така наречения син домат, е плод на зеленчуково растение с тъмно син или бял цвят. Произхожда от Индия и Шри Ланка. До нашите земи достига едва около 1500 година. Най-често се използва в традиционните кухни на Испания, Франция и Турция, както и много широко в Индия, където носи името „Цар на зеленчуците”, макар че се среща в ястията на почти всички народности.

    При избора на патладжан за готвене важно правило е да се търсят средно големи като размер зеленчуци с гладка кора. Суровият патладжан има горчив, леко неприятен вкус. След термична обработка добива плътен и богат аромат, но пък се губят по-голямата част от полезните вещества – калий, фосфор, калций, магнезий и витамини, които се съдържат в него. За да се премахне не до там приветливият вкус, патладжанът трябва да се нареже, посоли, прецеди, след като престои около половин час, и изплакне, препоръчително със студена вода, след което, за финал, да се подсуши със салфетка. Реално, тънката му тъмно синя до лилава кора също е годна за ядене, но по-голямата част от кулинарите я премахват главно поради хигиенни съображения.

    Патладжанът е много ценен за кулинарията заради способността си да поглъща големи количества мазнина, както и с това, че целият зеленчук може да бъде използван при приготвяне на ястия, без да се премахва и изхвърля нищо от него. За някои гозби обаче високото съдържание на влага трябва да се отстрани за целите на яденето. При пърженето се използва по-малко олио, в противен случай патладжанът ще стане твърде тежък за консумация, като тънките резенчета патладжан се обръщат често, за да се предотврати изгаряне, и се пържат до порозовяване. За да се избегне прекалената мазнота, резените патладжан могат да се потопят в предварително разбит белтък.

    Патладжанът може да се приготвя и в цяло състояние в случаи че се набоде на вилица и се пече на висока температура за кратко време. За да се изпече на скара, зеленчукът се намазва с олио или зехтин, нарязан на резенчета, пече се 10 минути, обръща се и отново се намазва. За да се задушат, се нарязват на парчета и се слагат в предварително нагорещено олио. След 2-3 минути се заливат с 4 супени лъжици вода или бульон, покриват се и се задушават за около 12 минути или докато омекнат.

    Най-подходящите подправки, с които се комбинира патладжанът са чесън и копър, които му придават неповторим аромат.

Вижте още кулинарни статии