Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Тънкости при приготвянето на зимнина

Кулинарни тънкости

 • - Всички буркани трябва да се огледат внимателно и те не трябва да имат пукнатини и да имат здрав нарез на отвора.
  - Бурканите може да се напълват най-много до 1,5 см от горния ръб, ако се напълнят до капачката, заливката ще излезе извън тях.
  - Изборът на капачките е много важен, тъй като те трябва да са със стандартна дебелина.
  - При затварянето на бурканите капачките трябва да прилепнат плътно към отворите им. Ако след затварянето капачката се върти, това означава, че консервата няма да бъде трайна и капачката трябва да се смени с друга.
  - Бурканите се нареждат в дълбок съд, на чието дъно се поставя решетка или някакъв друг изолатор. Налива се толкова вода, че нивото й да е 4-5 см над тях. Бурканите не бива да се допират и до стените на съда.
  - Времето за загряване трябва да бъде около 20-25 минути. Бързото нагряване води до напукване на бурканите, а бавното - до влошаване качеството на консервите.
  - Стерилизацията започва от момента на завирането на водата и е задължително да се спазва точно. Различните плодове и зеленчуци се нуждаят от различно време за стерилизация. Съкращаването на необходимото време за стерилизация води до разваляне на консервите, а увеличаването му - до разваряване и разкашкване на съдържимото в тях.

Вижте още кулинарни статии