Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Тънкости при съхраняване на птици и дивеч

Кулинарни тънкости

 • - Прясната птица може да се държи в хладилника не повече от два дни, но без да се покрива.
  - Замразената птица се слага в хладилника веднага след покупката и преди да се замрази, тя трябва да е прясна и да не е била замразявана по-рано. По-голяма птица е добре да се разреже на части или обезкости, за да се замрази по-бързо месото. Кулинарната обработка на птицата започва веднага след като тя се размрази.
  - Всяка птица и всеки дивеч, трябва да се извади от опаковката, да се измие с течаща вода и да се подсуши със салфетка от плат. След това месото се поставя в чиста чиния и се покрива с техзух. По този начин се позволява на въздуха да циркулира, но не дава на месото да изсъхне.
  - Дреболиите на пуйката и патицата трябва да се извадят и да се съхраняват отделно.
  - Суровата птица трябва да се държи по-далече от млечните продукти, печеното ястие и полуфабрикатите.
  - Предварително опакованата птица може да отделя силна миризма и тя би трябвало да изчезне скоро след като се отстрани опаковката.
  - Всяка птица или дивеч трябва старателно да се измие със студена вода. Много важно е да се измие и отвътре добре, особено ако ще се пълни.
  - Кожата на птицата не бива да се консумира от хора, които се придържат към диета с ниско съдържание на мазнини, като най-добре е тя да се отстрани преди печенето или пърженето. Ако се приготвя печена кокошка или пуйка, то кожата не се маха и така месото ще остане сочно. Но все пак кожата може да се махне и преди самото хранене.
  - Патиците и гъските имат много по-дебел слой подкожна мас в сравнение с кокошките и пуйките. Преди да се пече такава птица, кожата й трябва да се надупчи на няколко места с вилица, за да изтече подкожната мазнина. Печенето на патицата и гъската е добре да става върху решетка, под която е поставен съд, в който да се стича мазнината.
  - Тъй като месото на дивеча е много постно, то трябва да се овлажнява по време на готвенето. Това може да се направи, като то се покрие с тънки парченца сланина или свински гърди.
  - Като се маринова птица или дивеч трябва отначало да се отстрани кожата, за да може месото да попие маринатата. Винените маринати са особено подходящи за възрастна дива птица и кокошка за варене, тъй като съдържащите се в маринатата киселини правят жилавото месо по-нежно.

Вижте още кулинарни статии