Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Тънкости при съхраняване на птици и дивеч

Кулинарни тънкости

 • - Прясната птица може да се държи в хладилника не повече от два дни, но без да се покрива.
  - Замразената птица се слага в хладилника веднага след покупката и преди да се замрази, тя трябва да е прясна и да не е била замразявана по-рано. По-голяма птица е добре да се разреже на части или обезкости, за да се замрази по-бързо месото. Кулинарната обработка на птицата започва веднага след като тя се размрази.
  - Всяка птица и всеки дивеч, трябва да се извади от опаковката, да се измие с течаща вода и да се подсуши със салфетка от плат. След това месото се поставя в чиста чиния и се покрива с техзух. По този начин се позволява на въздуха да циркулира, но не дава на месото да изсъхне.
  - Дреболиите на пуйката и патицата трябва да се извадят и да се съхраняват отделно.
  - Суровата птица трябва да се държи по-далече от млечните продукти, печеното ястие и полуфабрикатите.
  - Предварително опакованата птица може да отделя силна миризма и тя би трябвало да изчезне скоро след като се отстрани опаковката.
  - Всяка птица или дивеч трябва старателно да се измие със студена вода. Много важно е да се измие и отвътре добре, особено ако ще се пълни.
  - Кожата на птицата не бива да се консумира от хора, които се придържат към диета с ниско съдържание на мазнини, като най-добре е тя да се отстрани преди печенето или пърженето. Ако се приготвя печена кокошка или пуйка, то кожата не се маха и така месото ще остане сочно. Но все пак кожата може да се махне и преди самото хранене.
  - Патиците и гъските имат много по-дебел слой подкожна мас в сравнение с кокошките и пуйките. Преди да се пече такава птица, кожата й трябва да се надупчи на няколко места с вилица, за да изтече подкожната мазнина. Печенето на патицата и гъската е добре да става върху решетка, под която е поставен съд, в който да се стича мазнината.
  - Тъй като месото на дивеча е много постно, то трябва да се овлажнява по време на готвенето. Това може да се направи, като то се покрие с тънки парченца сланина или свински гърди.
  - Като се маринова птица или дивеч трябва отначало да се отстрани кожата, за да може месото да попие маринатата. Винените маринати са особено подходящи за възрастна дива птица и кокошка за варене, тъй като съдържащите се в маринатата киселини правят жилавото месо по-нежно.

Вижте още кулинарни статии