Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с лапад и маточина

Печено агнешко месо с лапад и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Тънкости при варене на боб

Кулинарни тънкости

 • - Във водата, в която се вари боб, може да се пуснат зелени подправки, заедно с морков и магданоз, които ще подобрят вкуса му и след варенето да се изхвърлят.
  - Бобът преди варене трябва да се накисва в студена вода за 5-8 часа, тъй като това ще съкрати времето му за варене и ще запази формата на семената, а те набъбват двойно. По-дългото киснене намалява хранителната ценност на ястието. Температурата на водата, в която се кисне бобът, не бива да надвишава 15 градуса по Целзий. В противен случай бобът няма да се свари добре.
  - Бобът се вари (на 1 кг боб се падат 3 л вода) на слаб огън под капак и без сол 1-2 часа.
  - Продължителността на варене на различните сортове боб не е еднаква, затова за едно ястие не бива да се смесват различни сортове.
  - Киселото забавя сваряването на боба, затова доматеното пюре и различните сосове се добавят към него чак след като е готов.
  - По време на варенето не се добавя сода в боба, тъй като тя рязко съкращава срока на варенето, но заедно с това влошава вкуса на ястието и разрушава витамин В1.
  - Бобеното пюре ще стане по-вкусно, ако към него се добави пасиран кромид лук. Пюрето може да се разреди със зеленчуков бульон или горещо мляко. За да се получи еднородно и гладко пюре, бобът трябва да се пасира, докато е още горещ.

Вижте още кулинарни статии