Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Тънкости при варене на риба

Кулинарни тънкости

 • Най-лесният начин за приготвяне на риба е варенето във вода и всяка риба е подходяща за този метод на готвене. Колкото по-малко е водата, толкова по-вкусна става рибата. Затова в съдът трябва да се сипе толкова вода колкото да я покрие.

  При варенето на прясна риба на всеки литър вода се слага по 1 ч. л. сол. За по-добър вкус се добавят по ½ морков, магданоз, 1 глава кромид, 1-2 дафинови листа и малко черен пипер. При варенето на треска, камбала, сом и щука, за да се отстрани специфичната им миризма, се препоръчва, освен корени и лук, да се прибави на всеки литър вода и по ½ чаша марината от краставички.

  Прясната риба се соли, но осолената риба след измиването трябва да се залее с прясна студена вода и да се вари, без да се добавя сол, до готовност.

  Рибата се вари цяла или нарязана на неголеми парчета, но когато рибата се вари цяла, тя става по-вкусна и по-сочна. Ако рибата се вари на цяла или на големи парчета трябва да се слагат за варене в студена вода, а малките парчета– в кипяща вода.

  От кипването до края на варенето на рибата бульонът се оставя тихо да къкри. Всяка риба трябва добре да се свари. Есетрата и белугата на неголеми парчета се вари 20-30 минути, чието броене започва от момента на кипването след като парчетата се пуснат във водата. Шаранът и щуката с тегло 1-1,5 кг се варят 50-60 минути, а парчетата по 100-150 г – 15-20 минути.

  Готовността дали рибата е сварена може да се определи, като тя се промуши с тънък дървен шиш. Ако е готова, шишът лесно влиза в месото й.

  Получения при варенето на рибата бульон може да се използва за приготвянето на сос към рибата или за супа.

  Варената риба се поднася както гореща, така и студена. Горещата се комбинира с картофи, а студената със зелена салата, салата от зеле и моркови, салата от картофи, мариновани краставички. И към студената, и към горещата риба може да се поднесе хрян с оцет или сос.

Вижте още кулинарни статии