Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Тънкости при варене на риба

Кулинарни тънкости

 • Най-лесният начин за приготвяне на риба е варенето във вода и всяка риба е подходяща за този метод на готвене. Колкото по-малко е водата, толкова по-вкусна става рибата. Затова в съдът трябва да се сипе толкова вода колкото да я покрие.

  При варенето на прясна риба на всеки литър вода се слага по 1 ч. л. сол. За по-добър вкус се добавят по ½ морков, магданоз, 1 глава кромид, 1-2 дафинови листа и малко черен пипер. При варенето на треска, камбала, сом и щука, за да се отстрани специфичната им миризма, се препоръчва, освен корени и лук, да се прибави на всеки литър вода и по ½ чаша марината от краставички.

  Прясната риба се соли, но осолената риба след измиването трябва да се залее с прясна студена вода и да се вари, без да се добавя сол, до готовност.

  Рибата се вари цяла или нарязана на неголеми парчета, но когато рибата се вари цяла, тя става по-вкусна и по-сочна. Ако рибата се вари на цяла или на големи парчета трябва да се слагат за варене в студена вода, а малките парчета– в кипяща вода.

  От кипването до края на варенето на рибата бульонът се оставя тихо да къкри. Всяка риба трябва добре да се свари. Есетрата и белугата на неголеми парчета се вари 20-30 минути, чието броене започва от момента на кипването след като парчетата се пуснат във водата. Шаранът и щуката с тегло 1-1,5 кг се варят 50-60 минути, а парчетата по 100-150 г – 15-20 минути.

  Готовността дали рибата е сварена може да се определи, като тя се промуши с тънък дървен шиш. Ако е готова, шишът лесно влиза в месото й.

  Получения при варенето на рибата бульон може да се използва за приготвянето на сос към рибата или за супа.

  Варената риба се поднася както гореща, така и студена. Горещата се комбинира с картофи, а студената със зелена салата, салата от зеле и моркови, салата от картофи, мариновани краставички. И към студената, и към горещата риба може да се поднесе хрян с оцет или сос.

Вижте още кулинарни статии