Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с лапад и маточина

Печено агнешко месо с лапад и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Тънкости за боядисване на яйца

Кулинарни тънкости

 • Колкото и лесно и забавно да изглежда боядисването на великденските яйца, то също има своите кулинарно тънкости. Има няколко основни съвета, от които зависи красотата на великденски яйца.

  Първи съвет
  Първото важно нещо, за да се боядисат яйцата равномерно, е те предварително да бъдат обезмаслени. За целта яйцата се измиват с топла вода и препарат за съдове, изплакват се старателно и след това се подсушават с кърпа, напоена със спирт.

  Втори съвет
  Важно е яйцата да останат здрави по време и след варенето. За да не се напукат, е необходимо те да бъдат затоплени предварително. Това означава да се извадят по-рано от хладилника или да се пуснат за кратко в топла вода.

  Трети съвет
  За да се получи по-наситен цвят, трябва във водата, в която е разтворена боята, да се добави малко оцет. Оцетната киселина разяжда яйчената черупка и прави повърхността ѝ по-груба и податлива на боите.

  Четвърти съвет
  За да станат блестящи готовите боядисани яйца трябва да се намажат с памуче, напоено с няколко капки олио.

  Пети съвет
  Трябва да се използват само специални органични или натурални багрила за оцветяването на яйцата. Не трябва да се допускат експерименти със смесване на цветове или увеличаване на концентрацията им, тъй като великденските яйца са предназначени преди всичко за консумация.

Вижте още кулинарни статии