Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Ярешко месо в гювеч

Ярешко месо в гювеч

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Целина

Научете повече за витамините и полезността на целината

 • Като културно растение целината е била известна още в Древен Египет и Древна Гърция. Родината й е крайбрежието на Среди­земно море. С листа от целината гърците са украсявали домове­те си в празнични дни, а с венци от целина са окичвали победи­телите в състезания.
  Целината е двугодишно растение, повсеместно разпростране­но у нас. При културната целина се различават 3 вариетета — листна, дръжкова и кореновидна. У нас най-много се отглежда кореновидната целина. Тя образува големи кореноплоди с диаметър от 8 до 12 см. Обрязани от листата и заровени в пясък, те се съхраняват до пролетта.
  По съдържание на хранителни вещества целината е на едно от първите места всред другите зеленчуци. Кореноплодите й съ­държат 86,5% вода, 9,50/0 въглехидрати, от които от 1,8 до 4,3% захари, 1,6% белтъчини, 1,1% минерални соли, калия — 321 мг%, калция—68 мг%, фосфора—114 мг%, желязото—0,5 мг%, сярата, хлора, както и микроелементи — алуминий, никел, молибден и др. Витамин С в нея е средно 15 мг%.
  Листата съдържат от 9,7 до 17,8% сухо вещество, от 0,6 до 1,4% захари, от 2 до 2,8% суров протеин, 1,4% минерални соли, средно 30 мг% витамин С, 7 мг% каротин, както и витамините В,, В2 и PP. В целината се съдържат аспарагин, тирозин, пекгипови вещества и гликозиди.
  Поради този богат състав целината отдавна се използува в народната медицина като средство за усилване на апетита, за по­добряване на храносмилането, както и като диуретично средство.
  В Азербайджанския медицински институт от сока на прясна­та целина е приготвен диуретичен препарат „сукапигравеол".

Вижте още кулинарни статии