Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

„Цезар оригинал” или „Кардини”

Ястия с история

 • Мнозина свързват появата на тази великолепна салата с Юлий Цезар, но тя няма нищо общо Римската империя.
  След Първата световна война италианецът Цезар Кардини емигрирал в Америка. През 20-те години на миналия век в мексиканския град Тихуана той държал малък хотел и ресторант, чието име звучало така: „При Цезар”. Самият Кардини живеел от другата страна на границата – в Сан Диего, но сухият режим го принуждавал да развива бизнеса си извън пределите на САЩ. Точно в деня на независимостта неговото заведение се оказало препълнено с холивудски дейци, които искали да полеят обилно празника и Цезар се оказал с голям пролем. Пиене имал достатъчно, но не и мезе. Всичките му запаси били свършили, а съседните магазини – затворени. Оставало му само едно – да приготви нещо от наличните продукти в склада. А те не били много: зелена салата, зехтин, хляб, яйца, масло, сирене, лимони. И точно тогава си спомнил как неговата майка италианка го учила някога: “яйцето, варено точно 60 секунди, придобива особена консистенция и като чудесна подправка покрива зелената салата”. Кардини счукал няколко скилидки чесън, накиснал ги в смес от зехтин и лимонов сок (1:1), оставил ги на студено за известно време и сварил яйцата по начина на майка си. След това отцедил течността от чесновата подправка и я смесил с разбитите рохки яйца. Накъсал салатата, залял я с получената яйчена смес, добавил крутони, настъргано сирене и се получило нещо невероятно. По-късно в състава на салатата се появили и други съставки, между които се откроявали хамсията и сос „Уорчестър”.

  За няколко години салатата се превърнала в ястието, заради което специално пристигали в Тихуана. Сред почитателите й били тогавашните звезди на Холивуд. Блюдото много бързо се разпространило и в Европа. Когато през 1948 г. Кардини решил да патентова своето кулинарно произведение, се оказало, че това е невъзможно. То вече било придобило широка популярност и се приемало като обществено достояние. Затова му се наложило да се ограничи с марката „Цезар оригинал” и с „Кардини”.

  Салата “Цезар оригинал”
  Продукти:
  - 1 зелена салата
  - 4 скилидки чесън
  - 4 с.л. зехтин
  - сокът от 1 лимон
  - 30 г крутони
  - сол
  - 2 яйца
  Чесънът се счуква със сол и се накисва в смес от зехтин и лимонов сок. Оставя се за 2 часа в хладилника.
  Яйцата се варят 60 секунди, за да станат рохки. Охлаждат се и след като се обелят, се пасират. Чесновата подправка се прецежда и смесва при непрекъснато бъркане с пасираните яйца.
  Салата се накъсва и полива с яйчената смес. Поръсва се с крутони и настърган пармезан.

  Според друг вариант яйцата не се смесват с накиснатия чесън, а с тях просто се заливат накъсани салатени листа, като преди това салтиерата се натърква с чесън.

Вижте още кулинарни статии