Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Течна диета

Диети

 • При повечето видове течни диети не се консумира нищо друго освен течности. Някои диети се спазват за кратък срок от време, а други се използват за лечебни цели. Течните диети не се прилагат за дълго време, тъй като те не са предназначени за отслабване и поддържане на теглото.

  - Преди операция
  Преди хирургична намеса, често пъти се прибягва до течна диета за кратък период от време - около 10 дни, преди процедурата.
  Необходимо е да се прочистят червата и да се намали натискът, който ще се окаже върху храносмилателната система. Обикновено течната диета се състои от вода, чай, бульони, сокове и сода.

  - Нараняване
  При сериозно нараняване на лицето, зъбите или челюстта може да предизвика нуждата от течна диета, ако няма възможност за дъвчене. В този случай се пият шейкове, млечни шейкове и други храни, смлени до течно състояние, които се поглъщат лесно.

  - Отслабване
  Течните диети могат да се използват за драстично сваляне на килограми, но това трябва да става под строг лекарски контрол, тъй като приемът на калории се намалява драстично. Това става за кратък период от време (максимум 3-5 дни) и не може да бъде начин на хранене.

  - Напълняване
  Хора, които се стремят да напълнеят, също могат да използват течна диета. Това става с консумацията на протеинови напитки с голямо количество калории.

Вижте още кулинарни статии