Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Турската кулинария

Чуждестранна кулинария

 • За всеки отделен турски регион са характерни по няколко различни традиционни ястия.

  В северната част на страната се предпочитат рибата и морските дарове. Особено популярна е хамсията. Тази риба се пържи, задушава и маринова. Много вкусни са “ъзгара” (шишчета от хамсия) и “тава” (баница, приготвена на тиган под формата на слънчев кръг). Необичаен е пилафът с хамсия. Също се приготвя и сладко от хамсия, при това само от сушени рибки, които се топят в захарно-лимонов сироп. Популярни са също и ястията от царевично брашно и червено зeлe.
  По-западно в кулинарен смисъл се смята Егейското крайбрежие, което преди е носило наименованието Мала Азия. Тъй като в тази местност дълго време са живели гърци, то те са оказали голямо влияние върху кухнята на този регион. На Егейското крайбрежие са популярни студените ордьоври, при приготвянето на които задължително се ползва зехтин. Чудесно мезе за алколохол е “турпоту” (растение от типа на лавъра - дафиновия лист), което се пържи и му се добавя лимонов сок). Този ордьовър е много полезен за кръвообращението. На Егейското крайбрежие са еднакво популярни месните и рибните блюда. Например “чонгиши” - малки парченца месо на дървени пръчици или “куютандър кебап” - цяло агне, изпечено в глинена пещ на въглища. Към него често поднасят “падишах соганъ” - лука на падишаха. Но най-известното ястие в този регион е “мидиядолмасъ” - сарми с миди. Мидите се пълнят с ориз и месо, а вместо лозов или зелев лист се използва самата раковина.
  Най-богатият в кулинарно отношение регион е Южна Анатолия. Местната кухня наброява над 1500 блюда, както известни, така и необичайни. Обядът обикновено започва с “лахмаджун” - тънки питки от царевично брашно, които се пекат в тандури (глинена пещ). Следват ордьоврите. И чак след това идва ред на основните ястия. Например “ичликюфта” - кюфтета, в чиято кайма се добавят орехи и пастет от червен пипер, а след това се овалват в пшенично брашно. Кюфтетата се варят в гореща вода. В Адан като второ ястие се поднасят ”бейти кебап” - огромни (до 1,50 см) шишове или “патмуджан кебап” - месо с патладжани. В Южна Анатолия може да се опита пилаф с шам фъстък. Но най-обичайното блюдо е “чийкюфта” - кюфтета от сурово месо. Начинът им на приготвяне е доста необичаен, тъй като парчета телешко месо се режат с остър нож, докато се превърнат в кайма, в която след това се прибавят булгур, червен пипер, сол и подправки. След това се меси каймата, оформят се кюфтетата и се хвърлят към тавана. Ако те залепват за него, ястието е готово за консумация. Ако не - продължават да се меси каймата още известно време и пак се хвърлят кюфтетата към тавана. Процесът на приготвяне може да се проточи до 3-4 часа. За Южна Анатолия са характерни и различни сладки ястия. Само видовете баклава са няколко десетки. Сред тях са “баклава кюнехе” от ситно нарязано тесто и прясно сирене, която се приготвя в огромна двуметрова тава и се поднася гореща.
  На изток в страната в състава на много ястия влизат патладжаните. Известни ястия са “имам баялдъ” и “карнъярък”, което представлява половинки патладжани, пълнени с кайма и подправки.
  В центъра на страната са популярни “женско бедро” - паниран в яйце пилаф с кайма, “Устните на Дилбар” - баница от тесто с мая, захар и масло във формата на устни, “Ашуре” - сладко ястие от боб, грах, стафиди, сушени плодове, шамфъстък, смокини, захар и орехи. Въобще за източните области е характерно изобилието от печива и сладкиши на млечна основа. Много са известни “казан диби” - оризово брашно в мляко със захар, “кешкюлем” - същото, но с ванилия, и дори “тавук дегюс” - пилешки гърди в мляко и оризово брашно със захар. Най-разпространените ястия в централната област на страната и на изток са “гезлене” - питки със сирене и кайма и “гювеч” - задушено агнешко с костите.

  Почти всички топли ястия, характерни за една или друга област на Турция, могат да се опитат във всеки курорт на Анталийското крайбрежие. Особен интерес тук представляват “пастърма” - сушено месо с чесън, “суджук”, “шиш кюфте” (кебап на шиш), “мантъ” на основата на киселото мляко. Анталия се слави и с рибните си продукти, както и със сладката от праскови, нектарини, сливи, вишни, ягоди, диня и дори от патладжани.

  Особено значение в турската кухня се отдава най-вече на сладкишите, като за най-популярен се води балкавалата. Пресните плодове се поднасят като десерт през цялата година.

  Националната алкохолна напитка е “раки” (анасонова ракия), която се разрежда с вода и се получава това, което всички турци наричат “лъвско мляко”.


Вижте още кулинарни статии