Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Уискито - „жива вода”

Продукти с история

  • Старинна ирландска легенда разказва за това как грижовният Патрик собственоръчно събрал ечемичните зърна, оставил ги да ферментират, а получената течност след това дълго държал в дъбова бъчва. Така на бял свят се появила напитката, която ирландците след не много дълго мислене нарекли „usquebaugh” - „жива вода”. Това премъдро наименование с течение на времето се превърнало в „уиски” („whisky”). Едва ли свети Патрик е можел да предположи, че след хиляда години неговото „творение” ще се ползва с луда популярност, при това не само в родината му, но и далече извън пределите й.
    Жителите на Шотландия от своя страна се смятат за истинските изобретатели на „живата вода”.
    Шотландците вярват в това, че тайната на приготвянето на ечемичния дестилат и техниката на двойното препичане техните предци са били усвоили много преди ирландците, които само са хвърлили поглед върху чуждата рецепта и за да не ги упрекнат в кражба, преминали на тройно печене.

    Уискито бива наричано най-загадъчната напитка на света, тъй като никога със сигурност не знаеш точно кои нотки от букета и какъв цвят ще придобие по начало безцветният спирт, налят в големите дъбови бъчви. Оттенъците на напитката могат да бъдат най-различни: от прозрачно-златист до гъсто-кехлибарен. Интересното факт е, че вкусът на уискито в цялото му великолепие е невъзможно да се усети, като се отпива глътка след глътка. Най-добре е напитката да се задържи за няколко секунди в устата, за да се разберат всичките компоненти на вкуса й. Смята се, че издържаните сортове шотландско уиски притежават характерна горчивина и неповторим дървесен аромат (в младите сортове присъства едва доловима кисела нишка), а ирландските му “братовчеди” се славят със своите тънки горски и плодови нотки.

Вижте още кулинарни статии