Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Употреби на утайката от кафе

Полезни съвети

 • Утайката от сутрешното кафе може да е много функционална и да се използва за почистване и дезодориране, за козметична употреба и в ежедневните дейности.
  - Кафеената утайка може да се използва като подхранваща съставка за растенията в градината. Някои растения, като например розовите храсти и вечнозелените растения, обичат леко киселинна почва и могат да се подхранят от съставките в утайката. Тя се смесва с малко от почвената смес на зеленината в градината и се слага покрай растенията.
  - Кафеената утайка може да се употребява за дезодорираща съставка. Изсушава се употребяваната кафеена утайка в чинийка и се слага в хладилника, за да поглъща неприятните миризми от храната вътре. Утайката има същата абсорбираща способност като содата за хляб.
  - Утайката има способност да отблъсква котките от зоните, в които не желаете те да ходят. Те не харесват миризмата й, затова могат да бъдат принудени да стоят далеч от градината или стаята, като се сложи малко утайка в чинийка. Ако не искате котката ви да използва за тоалетна саксията, сложете малко кафеена утайка в нея.
  - Кафеената утайка може да се използва за отстраняване на пепелта в камината. Преди да се почисти, се слага малко утайка върху пепелта и се изметват с влажна метла.
  - Утайката от кафе може да се употребява за боядисване на тъкани и на косата. Накисва се малко кафеена утайка в гореща вода и се използва разтвора за боядисване на хартия, тъкани и дори на коса, като й придава приятен блясък.
  - Утайката е страхотна ексфолираща съставка за кожата. Смесва се малко утайка с гел за почистване на кожата и се почиства лицето. Със сместа може се да почистят кожата на лицето и на тялото. Ако се смеси утайка с шампоан, може да се поддържа кестенявия цвят на косите си.
  - Утайка от кафе премахва драскотини по мебелировката. Добавя се малко гореща вода в утайката и се нанесяете малко от течността върху драскотините по мебелировката с памучно тампонче или клечка за уши. Така драскотините ще са по-малко видими.
  - Кафеената утайка действа много добре срещу целулит, не само като ексфолира кожата и подобрява кръвообращението, но също заради кофеина в нея. Смесват се четвърт чашка утайка с малко зехтин и се нанесясместа върху влажна кожа. Оставя се да подейства няколко минутки и се изплаква с топла вода. Нанася се върху зоните с целулитен крем и се масажира добре върху кожата.

Вижте още кулинарни статии