Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Употреби на утайката от кафе

Полезни съвети

 • Утайката от сутрешното кафе може да е много функционална и да се използва за почистване и дезодориране, за козметична употреба и в ежедневните дейности.
  - Кафеената утайка може да се използва като подхранваща съставка за растенията в градината. Някои растения, като например розовите храсти и вечнозелените растения, обичат леко киселинна почва и могат да се подхранят от съставките в утайката. Тя се смесва с малко от почвената смес на зеленината в градината и се слага покрай растенията.
  - Кафеената утайка може да се употребява за дезодорираща съставка. Изсушава се употребяваната кафеена утайка в чинийка и се слага в хладилника, за да поглъща неприятните миризми от храната вътре. Утайката има същата абсорбираща способност като содата за хляб.
  - Утайката има способност да отблъсква котките от зоните, в които не желаете те да ходят. Те не харесват миризмата й, затова могат да бъдат принудени да стоят далеч от градината или стаята, като се сложи малко утайка в чинийка. Ако не искате котката ви да използва за тоалетна саксията, сложете малко кафеена утайка в нея.
  - Кафеената утайка може да се използва за отстраняване на пепелта в камината. Преди да се почисти, се слага малко утайка върху пепелта и се изметват с влажна метла.
  - Утайката от кафе може да се употребява за боядисване на тъкани и на косата. Накисва се малко кафеена утайка в гореща вода и се използва разтвора за боядисване на хартия, тъкани и дори на коса, като й придава приятен блясък.
  - Утайката е страхотна ексфолираща съставка за кожата. Смесва се малко утайка с гел за почистване на кожата и се почиства лицето. Със сместа може се да почистят кожата на лицето и на тялото. Ако се смеси утайка с шампоан, може да се поддържа кестенявия цвят на косите си.
  - Утайка от кафе премахва драскотини по мебелировката. Добавя се малко гореща вода в утайката и се нанесяете малко от течността върху драскотините по мебелировката с памучно тампонче или клечка за уши. Така драскотините ще са по-малко видими.
  - Кафеената утайка действа много добре срещу целулит, не само като ексфолира кожата и подобрява кръвообращението, но също заради кофеина в нея. Смесват се четвърт чашка утайка с малко зехтин и се нанесясместа върху влажна кожа. Оставя се да подейства няколко минутки и се изплаква с топла вода. Нанася се върху зоните с целулитен крем и се масажира добре върху кожата.

Вижте още кулинарни статии