Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

В кухненската гъба се откриват около 10 милиона бактерии

Интересни факти

  • Най-мръсните вещи в дома се намират в кухнята. Домакинските предмети като гъби, кърпи за почистване, дъски за рязане са носители на опасни бактерии като стафилококи, стрептококи, Ешерихия коли.

    В кухненската гъба се откриват около 10 милиона бактерии на 6,45 кв. см, а в кърпите - един милион.

    Според резултатите 21% от „чистите" кухненски кърпи всъщност са с високи нива на замърсяване. Учените обръщат по-специално внимание на бактерията кампилобактер, която се намира и върху кухненската гъба. Тази бактерия може да стане причина за развитие на синдром на Гилен-Баре, протичащ с парализа.

    За да се спре разпространението на бактериите експертите съветват всички кухненски гъби, кърпи и парцали да се измиват при температура на водата над 60°С или да се дезинфекцират редовно. Алтернативен вариант е да се използват антибактериални кърпички за еднократна употреба, за да се ограничи разпространението на бактерии. Препоръчително е почистване и дезинфекция на кухненските работни повърхности и дъските за рязане с антибактериални спрейове.

    Задължително е ръцете да измиват, преди да се влезе в кухнята. За намаляване разпространението на микроби в дома от значение са и добрите хигиенни навици за почистване и дезинфекция на всички повърхности в кухнята, които са редовно докосвани, като дръжки на врати, кранове, ключове, капаци на съдове.

Вижте още кулинарни статии