Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

В кухненската гъба се откриват около 10 милиона бактерии

Интересни факти

  • Най-мръсните вещи в дома се намират в кухнята. Домакинските предмети като гъби, кърпи за почистване, дъски за рязане са носители на опасни бактерии като стафилококи, стрептококи, Ешерихия коли.

    В кухненската гъба се откриват около 10 милиона бактерии на 6,45 кв. см, а в кърпите - един милион.

    Според резултатите 21% от „чистите" кухненски кърпи всъщност са с високи нива на замърсяване. Учените обръщат по-специално внимание на бактерията кампилобактер, която се намира и върху кухненската гъба. Тази бактерия може да стане причина за развитие на синдром на Гилен-Баре, протичащ с парализа.

    За да се спре разпространението на бактериите експертите съветват всички кухненски гъби, кърпи и парцали да се измиват при температура на водата над 60°С или да се дезинфекцират редовно. Алтернативен вариант е да се използват антибактериални кърпички за еднократна употреба, за да се ограничи разпространението на бактерии. Препоръчително е почистване и дезинфекция на кухненските работни повърхности и дъските за рязане с антибактериални спрейове.

    Задължително е ръцете да измиват, преди да се влезе в кухнята. За намаляване разпространението на микроби в дома от значение са и добрите хигиенни навици за почистване и дезинфекция на всички повърхности в кухнята, които са редовно докосвани, като дръжки на врати, кранове, ключове, капаци на съдове.

Вижте още кулинарни статии