Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Вариации на френския рататуй

Ястия с история

 • Рататуй (Ratatouille) е типично провинциално ястие във френската кухня. Името му се превежда като „рагу от зеленчуци”. Пълното му наименование е рататуй нисоаз. Възникнал първоначално в района на съвременна Ница, рататуят било блюдо на бедните селяни, които го приготвяли през лятото от пресни зеленчуци. В оригиналната рецепта влизали тиквички, домати, чушки, лук и чесън. В съвременния вариант се прибавя и патладжан.

  Френският рататуй може да се поднася като основно ястие (с ориз, картофи или просто с френски хляб) или като гарнитура. В малтийската кухня има подобно на него блюдо, което се нарича капонада. Сходна рецепта предлагат и испанците – тяхното ястие се нарича писто. А най-популярната версия на ястието е унгарската – тя се нарича лечо. Също така турската имамбаялдъ, така по своята същност няма съществена разлика от рататуя.
  За една порция рататуй (примерно 200 г) са необходими следните продукти: пресни моркови, картофи, червени и жълти чушки, патладжан, тиквичка, зелен фасул или зелен грах., лук, корен от целина, чесън, гъби(от всеки продукт по 30-40 г). Продуктите се нарязват на малки кубчета с еднаква големина. Зеленчуците се изпържват. За пърженето най-често се използва зехтин, но също така са подходящи орехово, кедрово или сусамово масло. При пърженето може да се използва и обикновено. Всичко се посолява и поръсва с черен пипер. А за да изглежда рататуят по-ярък, трябва да го напръскате от самото начало на пърженето с малко лимонов сок.
  За да се оформи ястието по-интересно, се изпържват два тънки резена тиквичка, отрязани по дължина, и чери домат. След това се използва специален пръстен – но ако нямате такъв ще се справите и с някой подходящ съд – купа, малка тенджерка. На дъното се поставят изпържените тиквички, а след това рататуят. Върху пръстена или отвора на купата или тенджерката се поставя голямо кръгло плато с дъното надолу и ястието се обръща върху него. За украса се използват див лук или стръкчета зелен лук, пресен босилек и чери домати. Най-подходящата напитка за рататуя е чаят или морсът.

  Вариациите на тема рататуй са много. Може да се редуват зеленчуци – като нещо да отпада, друго да се добавя. Или може да се готви не просто класически рататуй, а супа, като се използват същите продукти, или шаверма.
  За супата са нужни освен изброените продукти, също така и вода, захар, сол, черен пипер на зрънца, зехтин на вкус и микс от зелени подправки.
  За шавермата е достатъчно вече изпържените, задушени зеленчуци да се увият в лаваш (тънка питка хляб) и да се сложат за известно време във фурната, за да поруменее лавашът.

Вижте още кулинарни статии