Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Пълнено агне (яре)

Пълнено агне (яре)

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Вариации на френския рататуй

Ястия с история

 • Рататуй (Ratatouille) е типично провинциално ястие във френската кухня. Името му се превежда като „рагу от зеленчуци”. Пълното му наименование е рататуй нисоаз. Възникнал първоначално в района на съвременна Ница, рататуят било блюдо на бедните селяни, които го приготвяли през лятото от пресни зеленчуци. В оригиналната рецепта влизали тиквички, домати, чушки, лук и чесън. В съвременния вариант се прибавя и патладжан.

  Френският рататуй може да се поднася като основно ястие (с ориз, картофи или просто с френски хляб) или като гарнитура. В малтийската кухня има подобно на него блюдо, което се нарича капонада. Сходна рецепта предлагат и испанците – тяхното ястие се нарича писто. А най-популярната версия на ястието е унгарската – тя се нарича лечо. Също така турската имамбаялдъ, така по своята същност няма съществена разлика от рататуя.
  За една порция рататуй (примерно 200 г) са необходими следните продукти: пресни моркови, картофи, червени и жълти чушки, патладжан, тиквичка, зелен фасул или зелен грах., лук, корен от целина, чесън, гъби(от всеки продукт по 30-40 г). Продуктите се нарязват на малки кубчета с еднаква големина. Зеленчуците се изпържват. За пърженето най-често се използва зехтин, но също така са подходящи орехово, кедрово или сусамово масло. При пърженето може да се използва и обикновено. Всичко се посолява и поръсва с черен пипер. А за да изглежда рататуят по-ярък, трябва да го напръскате от самото начало на пърженето с малко лимонов сок.
  За да се оформи ястието по-интересно, се изпържват два тънки резена тиквичка, отрязани по дължина, и чери домат. След това се използва специален пръстен – но ако нямате такъв ще се справите и с някой подходящ съд – купа, малка тенджерка. На дъното се поставят изпържените тиквички, а след това рататуят. Върху пръстена или отвора на купата или тенджерката се поставя голямо кръгло плато с дъното надолу и ястието се обръща върху него. За украса се използват див лук или стръкчета зелен лук, пресен босилек и чери домати. Най-подходящата напитка за рататуя е чаят или морсът.

  Вариациите на тема рататуй са много. Може да се редуват зеленчуци – като нещо да отпада, друго да се добавя. Или може да се готви не просто класически рататуй, а супа, като се използват същите продукти, или шаверма.
  За супата са нужни освен изброените продукти, също така и вода, захар, сол, черен пипер на зрънца, зехтин на вкус и микс от зелени подправки.
  За шавермата е достатъчно вече изпържените, задушени зеленчуци да се увият в лаваш (тънка питка хляб) и да се сложат за известно време във фурната, за да поруменее лавашът.

Вижте още кулинарни статии