Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Вегетарианството намалява риска за заболяване на сърцето с 32%

Интересни факти

  • Според изследвания въздържанието от месо и риба в полза на вегетарианска диета може да има драстичен ефект върху здравето на сърцето. Резултатите от проучване показват, че вероятността от смърт или болнично лечение поради сърдечно-съдово заболяване е с 32% по-малка при вегетарианци.
    Смята се, че разликите в нивата на холестерола, кръвното налягане и телесното тегло, са механизмът зад укрепването на здравето.
    Кръвоснабдяването на сърцето се блокира от мастни отлагания в артериите, които са отговорни за захранването на сърдечния мускул. Тези мастни отлагания могат да предизвикат стенокардия или дори да доведат до сърдечен удар, ако кръвоносните съдове са напълно блокиран.
    „Изборът на вегетарианско меню не е пряк път към здравото сърце. Все пак съществуват и много храни, консумирани от вегетарианците, които са с високо съдържание на наситени мазнини и сол. Това означава, че трябва човек да се храни балансирано и разнообразно – без значение дали това включва месо или не. Диетата е определящ фактор за здравето на сърцето. Вегетарианците вероятно имат по-нисък прием на наситени мазнини, което напълно логично води до намален риск от сърдечно-съдови заболявания. Също така вегетарианците имат по-ниско кръвно налягане, по-ниски нива на "лош" холестерол и са по-склонни да поддържат здравословно тегло.

Вижте още кулинарни статии