Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо със спанак и кисело мляко

Агнешко месо със спанак и кисело...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Витамин F – ползи

Витамини

 • Витамин F е незаменим за нормалното функциониране на организма и е необходим за нормалния растеж. Също така допринася за здравината на клетъчните мембрани, добре балансираното хормонално ниво и правилната работа на имунната система.
  Витамин F е мастноразтворим витамин, състоящ се от линолова, линоленова и арахидонова киселина.
  Витамин F предотвратява натрупването на лош холестерол по стените на кръвоносните съдове и го унищожава.
  Витамин F също така отговаря за доброто състояние на косата и кожата и поддържа свежия им вид.
  Витамин F играе важна роля за създаването на защитен баланс в организма на човек. Човешкото тяло дневно се нуждае от 10 до 20 грама от витамин F, но това количество, за съжаление, рядко се набавя.
  В противен случай липсата на витамин F води до загуба на вода, откъдето се появява и силната жажда, която човек може да изпита. Ако се стигне до хроничен недостиг на витамин F могат да се появят заболявания на кръвоносните съдове, атеросклероза, тромбоза, инфаркт, както и нарушения в работата на черния дроб и намален имунитет.
  Витамин F стабилизира клетъчните мембрани и нервните окончания на сърцето, благодарение на което се възстановява сърдечният ритъм и се предотвратяват неговите нарушения в дългосрочен план.
  Витамин F способства за доброто функциониране на кръвоносните съдове и дихателните пътища, подобрява кръвосъсирването, регулира температурата на тялото и имунните реакции на организма. Той непосредствено участва в предотвратяването на развитието на атеросклероза, диабет, бронхиална астма, автоимунни и алергични заболявания.
  Естествени хранителни източници на витамин F са риба и морски дарове, ленено семе, конопено олио, соево олио, олио от рапица, тиквени семки, слънчогледови семки, листни зеленчуци, както и орехи.
  Витамин F играе роля в много метаболитни процеси и има доказателства, които предполагат, че ниските нива на есенциални мастни киселини, или грешен баланс на видовете сред основните мастни киселини, могат да бъдат фактор за редица заболявания, включително остеопороза.

Вижте още кулинарни статии