Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко с магданоз и пресен лук

Агнешко с магданоз и пресен лук

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Витамин С

Витамини

 • Витамин C се нарича още аскорбинова киселина или L-аскорбат е водоразтворим витамин. Поради големия брой благоприятни ефекти върху човешкия организъм Витамин C се използва като хранителна добавка, включва се в редица лекарства против грипни и простудни заболявания.
  Витамин С е сред много малкото вещества, които човешкото тяло не може да синтезира, т.е. човешкият организъм не може да произвежда витамин С и той се набавя единствено от външни източници.
  Аскорбиновата киселина има голямо значение за развитието на здрави клетки в организма, правилното абсорбиране на калция, нормалното развитие и възстановяване на тъканите. Тя участва и в процесите на кръвосъсирването и подсилва стените на капилярите.
  Витамин С e силен антиоксидант. Също така той е свързан с предпазването от някои дегенеративни заболявания - сърдечносъдовите, катаракта, както и някои видове рак.
  Витамин С е необходим за:
  - синтеза на колаген в съединителната тъкан, невротрансмитерите, стероидните хормони и карнитина;
  - превръщането на холестерола в жлъчни киселини;
  - да подпомага действието на желязото в организма.
  Аскорбиновата киселина подпомага здравината на венците, играе роля при предпазване на организма и борбата му с инфекциите, включително грип и настинка. Този витамин увеличава имунната защита на организма, понижава нивото на холестерола, високото кръвно налягане и предпазва от атеросклероза.
  Недостигът на витамин С предизвиква различни проблеми, а заболяването, което се развива при липсата му се нарича скорбут. Пониженото ниво на витамина може да доведе до появата на “точковидни” кръвоизливи по кожата и склонност към кървене, бавно и лошо зарастване на различни наранявания, разраняване и кървене на венците и опадане на зъбите. Други прояви на недостиг са появата на отоци, обща слабост, влошено храносмилане, болки в ставите, бронхиални инфекции, чести настинки.

  Минимална дневна доза за прием на витамин С е 60 мг. При включването му в различни лечения обаче тя може да нарасне няколкократно. Здравият организъм има нужда от 200-500 мг дневно, като точната доза е силно индивидуална. При бременни и кърмачки препоръчителното количество е 75-95 мг.

  Увеличаване на приема на витамина се препоръчва при травми, инфекции, голям разход на физическа енергия, както и при пушачи.
  Витамин С е водноразтворим, ако е прието излишно количество, то бива изхвърляно с урината.

  При свръхголеми дози при някои лечения са възможни стомашно-чревни проблеми – диария, гадене, стомашни спазми.

  Витамин С е особено ефективен, когато се приема заедно с биофлавоноиди, калций и магнезий, а за ролята му като антиоксидант е най-добре да се приема в комбинация с други антиоксиданти - например витамини А и Е, при което действието на всеки от тях се засилва.
  Негативно влияние върху нивото на витамин С в организма може да окажат замърсеният и горещ въздух и вода, в някои случаи приготвянето на храна при твърде висока температура.
  Антиацидите, алкохолът, антидепресантите, стероидите и таблетките за контрол на забременяването също понижават нивото на аскорбиновата киселина.

  Естествени източници на витамин С са зеленчуците с листа, цитрусовите плодове, както и тези от вида на малините и боровинките, доматите, пъпешите и др.

Вижте още кулинарни статии