Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Витамин С

Витамини

 • Витамин C се нарича още аскорбинова киселина или L-аскорбат е водоразтворим витамин. Поради големия брой благоприятни ефекти върху човешкия организъм Витамин C се използва като хранителна добавка, включва се в редица лекарства против грипни и простудни заболявания.
  Витамин С е сред много малкото вещества, които човешкото тяло не може да синтезира, т.е. човешкият организъм не може да произвежда витамин С и той се набавя единствено от външни източници.
  Аскорбиновата киселина има голямо значение за развитието на здрави клетки в организма, правилното абсорбиране на калция, нормалното развитие и възстановяване на тъканите. Тя участва и в процесите на кръвосъсирването и подсилва стените на капилярите.
  Витамин С e силен антиоксидант. Също така той е свързан с предпазването от някои дегенеративни заболявания - сърдечносъдовите, катаракта, както и някои видове рак.
  Витамин С е необходим за:
  - синтеза на колаген в съединителната тъкан, невротрансмитерите, стероидните хормони и карнитина;
  - превръщането на холестерола в жлъчни киселини;
  - да подпомага действието на желязото в организма.
  Аскорбиновата киселина подпомага здравината на венците, играе роля при предпазване на организма и борбата му с инфекциите, включително грип и настинка. Този витамин увеличава имунната защита на организма, понижава нивото на холестерола, високото кръвно налягане и предпазва от атеросклероза.
  Недостигът на витамин С предизвиква различни проблеми, а заболяването, което се развива при липсата му се нарича скорбут. Пониженото ниво на витамина може да доведе до появата на “точковидни” кръвоизливи по кожата и склонност към кървене, бавно и лошо зарастване на различни наранявания, разраняване и кървене на венците и опадане на зъбите. Други прояви на недостиг са появата на отоци, обща слабост, влошено храносмилане, болки в ставите, бронхиални инфекции, чести настинки.

  Минимална дневна доза за прием на витамин С е 60 мг. При включването му в различни лечения обаче тя може да нарасне няколкократно. Здравият организъм има нужда от 200-500 мг дневно, като точната доза е силно индивидуална. При бременни и кърмачки препоръчителното количество е 75-95 мг.

  Увеличаване на приема на витамина се препоръчва при травми, инфекции, голям разход на физическа енергия, както и при пушачи.
  Витамин С е водноразтворим, ако е прието излишно количество, то бива изхвърляно с урината.

  При свръхголеми дози при някои лечения са възможни стомашно-чревни проблеми – диария, гадене, стомашни спазми.

  Витамин С е особено ефективен, когато се приема заедно с биофлавоноиди, калций и магнезий, а за ролята му като антиоксидант е най-добре да се приема в комбинация с други антиоксиданти - например витамини А и Е, при което действието на всеки от тях се засилва.
  Негативно влияние върху нивото на витамин С в организма може да окажат замърсеният и горещ въздух и вода, в някои случаи приготвянето на храна при твърде висока температура.
  Антиацидите, алкохолът, антидепресантите, стероидите и таблетките за контрол на забременяването също понижават нивото на аскорбиновата киселина.

  Естествени източници на витамин С са зеленчуците с листа, цитрусовите плодове, както и тези от вида на малините и боровинките, доматите, пъпешите и др.

Вижте още кулинарни статии