Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Витамини С и В2 за здрава кожа и блестяща коса

Витамини

 • Начинът ни на хранене влияе върху човешкия организма. Работоспособността, обмяната на веществата, нормалният растеж са само малка част от процесите, протичащи в тялото ни, които зависят от правилното хранене.

  Груба кожа и с нездрав цвят са симптом на липса на витамин В2. Когато организмът не получава достатъчно количество от този витамин, кожата започва да се лющи и става по-груба.
  Най-лесният начин да се набавите е като се включи в седмичното меню черен дроб, бъбреци, бирена или хлебна мая, яйчен жълтък. Също така високо съдържание има и в спанака, соята, пшеничния зародиш, сините сливи и хайвера.

  Ако косата няма блясък и еластичността, то това се дължи на недостиг на витамин С в организма.
  Доказано, е че необходимото за един възрастен човек количество е между 70 и 120 мг, като при извършването на тежка физическа или умствена работа, а също и при болестно състояние с повишена температура, необходимото количество е между 150 и 200 мг.
  За да възстанови косата своята еластичност и блясък, е необходимо да се консумират богати на витамин С храни като киви, шипка, лимони, вишна, сладък червен пипер, магданоз, зеле, зелен лук, домати, коприва и лапад.


Вижте още кулинарни статии