Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Aгнешко бутче с хвойна и розмарин

Aгнешко бутче с хвойна и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Витамини С и В2 за здрава кожа и блестяща коса

Витамини

 • Начинът ни на хранене влияе върху човешкия организма. Работоспособността, обмяната на веществата, нормалният растеж са само малка част от процесите, протичащи в тялото ни, които зависят от правилното хранене.

  Груба кожа и с нездрав цвят са симптом на липса на витамин В2. Когато организмът не получава достатъчно количество от този витамин, кожата започва да се лющи и става по-груба.
  Най-лесният начин да се набавите е като се включи в седмичното меню черен дроб, бъбреци, бирена или хлебна мая, яйчен жълтък. Също така високо съдържание има и в спанака, соята, пшеничния зародиш, сините сливи и хайвера.

  Ако косата няма блясък и еластичността, то това се дължи на недостиг на витамин С в организма.
  Доказано, е че необходимото за един възрастен човек количество е между 70 и 120 мг, като при извършването на тежка физическа или умствена работа, а също и при болестно състояние с повишена температура, необходимото количество е между 150 и 200 мг.
  За да възстанови косата своята еластичност и блясък, е необходимо да се консумират богати на витамин С храни като киви, шипка, лимони, вишна, сладък червен пипер, магданоз, зеле, зелен лук, домати, коприва и лапад.


Вижте още кулинарни статии