Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Връзка между кофеинът и кръвното налягане

Интересни факти

  • Кофеинът може да причини краткотрайно, но значително повишаване на кръвното налягане (дори при липса на проблеми с кръвното). Не е напълно ясно от какво точно се причинява това. Вероятно кофеинът блокира хормон, който помага на артериите да се разширяват. Някои специалисти считат, че кофеинът предизвика надбъбречните жлези да отделят повече адреналин, което причинява нарастване на кръвното налягане. Хора, които редовно пият кофеинови напитки, имат по-високо кръвно налягане от това на неупотребяващите такива продукти. Други от тях пък привикват към него и в резултат не се наблюдават дълготрайни ефекти върху кръвното им налягане.
    Кофеинът има по-силен ефект върху хора, които са на възраст над 70 години или са с наднормено тегло. Хората с високо кръвно налягане трябва да се консултират с лекар дали да ограничат или спрат пиенето на кофеинови напитки . Трябва да се има предвид също така, че количеството на кофеина в кафето и други подобни напитки варира в зависимост от марката. Добре е да се избягва приемането им преди активни дейности, които по принцип повишават кръвното налягане, като упражнения, вдигане на тежести или тежък физически труд.
    Хора, които искат да разберат дали кофеинът повишава кръвното им налягане, трябва да го измерят в рамките на от 30 до 60 минути след изпиването на чашата кафе или друга кофеинова напитка. Няма категорично доказателство, че консумацията на кофеинови напитки води до увеличаване на риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания или сърдечни удари. Едно изследване показва, че връзката между кофеина и кръвното налягане може да бъде доста сложна. Според резултатите от него рискът е най-нисък за тези, които не пият кафе, но същевременно разкрива, че при тези, които пият много кафе се наблюдава почти същото ниво на риск. Това се дължи на факта, че с течение на времето организмът става толерантен към кофеина. Кафето и чаят всъщност имат и своите преимущества. Тъмните напитки са богати на полифеноли, които предпазват от сърдечен удар и различни форми на рак.
    Според актуални изследвания се наблюдава намален риск от рак на черния дроб при хора, които пият кафе. В заключение може да се каже, че данните за ефекта от кафето и кофеиновите напитки върху човешкото здраве са противоречиви. Всеки трябва да прецени индивидуално за себе си или след консултация с лекар кое е най-доброто за неговото здраве.

Вижте още кулинарни статии