Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Вреди от консумация на месо с овъглени части

Здравословно

 • Повечето хора са консумирали месо с овъглени части и ги намират за много вкусни. Тази вкусотия обаче крие риск за здравето на човек.

  Според изследвания свързани с месото, се твърди, че овъглените и дори по-силно препържени меса са отговорни за някои ракови заболявания. Месо, обработвано чрез грил, барбекю или чрез пържене в мазнина, е твърде вероятно да има канцерогенни свойства. Дори месото да бъде сготвено майсторски, при подобна термична обработка белтъците, които го изграждат, стават потенциални стимулиращи агенти на рак.
  По време на изследването учените забелязват съществена закономерност в начина на приготвяне на храната и завишения риск от ракови заболявания, като данните за панкреатичен рак почти се припокривали с тези за колоректален - рак на дебелото черво. При хората, които предпочитат пържоли и други месни деликатеси, пържени дълбоко или в свръхнагорещена мазнина, се отчита 60% завишен риск от развитие на тези заболявания, спрямо тези, които предпочитат месото печено или не консумират такова въобще. Когато пърженото месо и честотата му на консумация в този вид, се разглеждат от екипа като канцерогенен фактор, статистическите данни се оказали твърде красноречиви: при лицата с най-висока консумация рискът от развитие на тези две ракови заболявания е изключително висок - 80%, сравнен с лицата с най-нисък прием.
  Учените не могат да потвърдят със сигурност, че канцерогените се развиват поради начина на топлинна обработка, но данните им са сигурен показател, че ефектът е налице.
  Специалисти диетолози препоръчват месото да бъде приготвяно по здравословен начин, на температури, достатъчно високи, че да убият бактерии и патогени, и достатъчно ниски, че да не предизвикват овъгляване на храната.

  Най-здравословните начини за готвене на месо остават варенето и печенето във фурна, на умерена температура.


Вижте още кулинарни статии