Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Вредите от консумацията на енергийните напитки

Здравословно

 • Енергийните напитки съдържат кофеин и таурин, но всъщност те са много вредни, защото:
  - Тези напитки "дават крила", но и карат надбъбречните жлези да отделят адреналин, като консуматорът се чувства по-силен, по-буден и по-енергичен. Кофеинът подхранва допълнително и централната нервна система.
  - Тъй като съдържат много кофеин, те не са напълно безопасни, защото съдържат над 150 милиграма кофеин на литър и затова е задължително да имат етикет с предупреждения за високото им съдържание.
  - Максималното количество кофеин, което може да съдържа една енергийна напитка, е 320 милиграма на литър. 4000 милиграма таурин на литър е позволен, както и 22 милиграма инозитол и 2400 милиграма глюкоронова киселина на литър.
  - При нормална консумация от около 375 милиграма кофеин на ден няма голям риск за здравето на човек, но в случай на прекомерен прием може да се получат гадене, силна възбуда, сърцебиене, замаяност и гърчове – това са симптомите на отравяне с кофеин. Редовният потребител на повече от 600 милиграма кофеин на ден може да има дългосрочни последици за здравето си като хронично безсъние, нарушения на стомаха и депресия.
  - Тауринът се грижи за повечето сила и енергия. Също така той е отговорен за метаболизма на мазнините. Използва се и за намаляване на серните аминокиселини. Но неговия по-голям прием води до здравословни проблеми. Най-разпространените последствия са проблеми със стомаха. На хората, които страдат от епилепсия, безпокойство или сърдечно-съдови заболявания, често им бива предписвано веществото за лечение.

Вижте още кулинарни статии