Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Вредите от консумацията на енергийните напитки

Здравословно

 • Енергийните напитки съдържат кофеин и таурин, но всъщност те са много вредни, защото:
  - Тези напитки "дават крила", но и карат надбъбречните жлези да отделят адреналин, като консуматорът се чувства по-силен, по-буден и по-енергичен. Кофеинът подхранва допълнително и централната нервна система.
  - Тъй като съдържат много кофеин, те не са напълно безопасни, защото съдържат над 150 милиграма кофеин на литър и затова е задължително да имат етикет с предупреждения за високото им съдържание.
  - Максималното количество кофеин, което може да съдържа една енергийна напитка, е 320 милиграма на литър. 4000 милиграма таурин на литър е позволен, както и 22 милиграма инозитол и 2400 милиграма глюкоронова киселина на литър.
  - При нормална консумация от около 375 милиграма кофеин на ден няма голям риск за здравето на човек, но в случай на прекомерен прием може да се получат гадене, силна възбуда, сърцебиене, замаяност и гърчове – това са симптомите на отравяне с кофеин. Редовният потребител на повече от 600 милиграма кофеин на ден може да има дългосрочни последици за здравето си като хронично безсъние, нарушения на стомаха и депресия.
  - Тауринът се грижи за повечето сила и енергия. Също така той е отговорен за метаболизма на мазнините. Използва се и за намаляване на серните аминокиселини. Но неговия по-голям прием води до здравословни проблеми. Най-разпространените последствия са проблеми със стомаха. На хората, които страдат от епилепсия, безпокойство или сърдечно-съдови заболявания, често им бива предписвано веществото за лечение.

Вижте още кулинарни статии