Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с лапад и маточина

Печено агнешко месо с лапад и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Заквасена сметана - полезен продукт, поради високото съдържание на белтъчини

Продукт

 • Сметаната е продукт, който се използва в кулинарията най-често за производството на различни десерти, а също така и за солени ястия, паста, сосове и супи. Може да бъде на растителна или млечна основа. Ако се добива от мляко, тя се отделя на повърхността му, тъй като съдържа мазнини, които изплуват, защото са по-леки от водата в млякото. Сметаната е калоричен продукт и от нея се произвежда кравето масло.
  Сметаната може да се предлага под най-различни форми. На пазарът съществуват течна сметана за готвене, сладкарска сметана, бита сметана, заквасена сметана, сметана на прах, сметана за кафе и сметана на спрей. Заквасената сметана се нарича още квасена или кисела сметана. Има консистенция на гъсто кисело мляко и по вкус е близка до него. Продава се най-често в стандартните кофички, в които се предлага и киселото мляко. Тя обаче е с много по-голям процент масленост - най-често около 25-30%. Добива се като обикновената сметана и се подкиселява с бактерии, както киселото мляко, като по този начин се сгъстява и променя вкуса си.
  Сметаната е много полезна, поради високото и съдържание на белтъчини в нея, което е около 2,2%. Мазнините в сметаната, въпреки, че са висок процент, се усвояват лесно от организма и това е причината лекарите да не забраняват сметана на хора, страдащи от затлъстяване и дори на такива със захарен диабет.
  В домашни условия приготвената заквасената сметана се получава от каймака на заквасеното мляко. Трайността и е около 5 дни при температура 10 градуса.
  Най-често заквасената сметана се използва за десертен крем, като в нея се добавят различни плодове, прилага се за производството на глазури на различни десерти, а също се използва и като плънка на палачинки - и сладки, и солени.
  Заквасената сметана е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Заквасената сметана е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии