Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки котлет с аромат на портокал и лимон

Агнешки котлет с аромат на...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Защо, кога, колко и как да се консумира вода

Здравословно

 • Защо е необходимо да се консумира вода?
  Пиенето на вода подпомага баланса на телесни течности. Човешкото тяло е съставено от около 60% вода. Водата подпомага функции като храносмилане, абсорбиране, циркулация, създаването на слюнка, преноса на хранителни вещества и поддържането на телесна температура.
  Когато течностите в тялото намалеят човек започва да усещаме жажда, а тя показва, че вече има недостатък на вода в организма.
  Водата може да помогне да се контролират приема на калории.
  Всеизвестно е, че особено при отслабване е от изключителна важност да приема много вода. Една от основните ползи от водата е, че подпомага изхвърлянето на токсини от организма, чрез урина, пот и т. н.
  Освен това храните богати на вода като плодовете и зеленчуците спомагат за това да се почувства човек сит с по-малко количество храна и калории.
  Водата също така дава сила и енергия.
  Клетките в тялото, които не поддържат електролитния си баланс (зависим от водата) се свиват, а това води до мускулна умора.
  Следователно, хора които спортуват е много важно да приемате повече течности.
  Добре е да се пие повече вода около 2 часа преди тренировка, а по време на тренировка да се приемат малки количества вода на малки глътки и водата не трябва да бъде много студена.
  Водата е от изключителна важност за правилната работа на бъбреците.
  Колкото повече вода се консумира, толкова по-често ще се филтрира съдържанието на бъбреците, където няма да се задържат вредни вещества и минерали, които могат да доведат до възпалителни процеси и образуване на камъни.
  Приемът на достатъчно течности предпазва от констипация.
  Когато не се приема достатъчно вода, дебелото черво извлича вода от отпадните вещества, за да поддържа тялото хидратирано.
  Вода в комбинация с фибри (зеленчуци, плодове) е най-доброто за храносмилателния тракт. Такъв режим намаля грандиозно риска от различни заболявания, включително рак.
  Водата спомага за хидратиране и добре изглеждаща кожа.
  Кожата съдържа голямо количество вода и предпазва тялото от загуба на излишни телесни течности.
  Съответно, ако не се пие достатъчно вода, се рискува кожата да се изсуши прекалено, особено лятото.

  Колко и как да се приема водата?
  Трябва да се приемат минимум 2 литра вода на ден, като ако човек тренира, то той се поти се много или ако консумира алкохол трябва да се увеличи поне с още литър приема.
  Водата е добре да се пие преди хранене, а не по време или след, защото така се разреждат стомашните сокове и се пречи на правилното храносмилане.
  Алкохолът е един от най-сериозните причинители на дехидратация в организма, за това е от изключителна важност да се приемат много течности едновременно с приема на алкохол.
  Добре е да се разпределя приема на вода равномерно през целия ден.

Вижте още кулинарни статии