Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Защо, кога, колко и как да се консумира вода

Здравословно

 • Защо е необходимо да се консумира вода?
  Пиенето на вода подпомага баланса на телесни течности. Човешкото тяло е съставено от около 60% вода. Водата подпомага функции като храносмилане, абсорбиране, циркулация, създаването на слюнка, преноса на хранителни вещества и поддържането на телесна температура.
  Когато течностите в тялото намалеят човек започва да усещаме жажда, а тя показва, че вече има недостатък на вода в организма.
  Водата може да помогне да се контролират приема на калории.
  Всеизвестно е, че особено при отслабване е от изключителна важност да приема много вода. Една от основните ползи от водата е, че подпомага изхвърлянето на токсини от организма, чрез урина, пот и т. н.
  Освен това храните богати на вода като плодовете и зеленчуците спомагат за това да се почувства човек сит с по-малко количество храна и калории.
  Водата също така дава сила и енергия.
  Клетките в тялото, които не поддържат електролитния си баланс (зависим от водата) се свиват, а това води до мускулна умора.
  Следователно, хора които спортуват е много важно да приемате повече течности.
  Добре е да се пие повече вода около 2 часа преди тренировка, а по време на тренировка да се приемат малки количества вода на малки глътки и водата не трябва да бъде много студена.
  Водата е от изключителна важност за правилната работа на бъбреците.
  Колкото повече вода се консумира, толкова по-често ще се филтрира съдържанието на бъбреците, където няма да се задържат вредни вещества и минерали, които могат да доведат до възпалителни процеси и образуване на камъни.
  Приемът на достатъчно течности предпазва от констипация.
  Когато не се приема достатъчно вода, дебелото черво извлича вода от отпадните вещества, за да поддържа тялото хидратирано.
  Вода в комбинация с фибри (зеленчуци, плодове) е най-доброто за храносмилателния тракт. Такъв режим намаля грандиозно риска от различни заболявания, включително рак.
  Водата спомага за хидратиране и добре изглеждаща кожа.
  Кожата съдържа голямо количество вода и предпазва тялото от загуба на излишни телесни течности.
  Съответно, ако не се пие достатъчно вода, се рискува кожата да се изсуши прекалено, особено лятото.

  Колко и как да се приема водата?
  Трябва да се приемат минимум 2 литра вода на ден, като ако човек тренира, то той се поти се много или ако консумира алкохол трябва да се увеличи поне с още литър приема.
  Водата е добре да се пие преди хранене, а не по време или след, защото така се разреждат стомашните сокове и се пречи на правилното храносмилане.
  Алкохолът е един от най-сериозните причинители на дехидратация в организма, за това е от изключителна важност да се приемат много течности едновременно с приема на алкохол.
  Добре е да се разпределя приема на вода равномерно през целия ден.

Вижте още кулинарни статии