Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Зехтин - изключително полезен продукт

Растителната мазнина

 • Зехтинът е растителната мазнина, който се извлеча от плодовете на маслиновото дърво, което се нарича още „течно злато“, защото в миналото маслиновото масло – зехтинът, се е използвал за платежно средство. Маслото, добивано от плодовете на маслината, има не само прекрасни вкусови качества, но е изключително полезен продукт, чиито лечебни свойства са се ползвали още от древните лекари. Сега е доказано, че зехтинът, почти напълно състоящ се от ненаситени мазнини, съдържа практически всички необходими за човека витамини и около 100 микроелемента. Той понижава равнището на кръвната захар, препятства заболяванията на сърцето, изчиства кръвоносните съдове, подобрява растежа на костната система при децата, намалява риска от атеросклероза и рак.

  Видове зехтин:
  - Extra-virgin olive oil - той е с най-високо качество. Това е продукт от първото студено пресоване на маслините, т. е. маслинов сок, чието киселинно число не надвишава 1. Тук са запазени всички ценни вещества на зрелите маслини, а също и характерният им вкус и аромат.
  - Fine Virgin olive oil - също е масло от първото студено пресоване на маслините, но е с по-лошо качество и с доста по-слаб аромат. Киселинността му не може да надвишава 2%.
  - Olio di Oliva - той е 100% натурален зехтин, състоящ се от 20% маслиново масло от студено пресоване и 80% рафинирано маслиново масло и натурални масла. Но в процеса на рафиниране се изгубва вкусът и ароматът на маслините.
  - Olio di Sansa di Oliva - това е най-евтиният зехтин. Представлява смес от рафинирано натурално маслиново масло и масло от костилките им.

  Зехтинът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Зехтинът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии