Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Aгнешко бутче с хвойна и розмарин

Aгнешко бутче с хвойна и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Зехтин - изключително полезен продукт

Растителната мазнина

 • Зехтинът е растителната мазнина, който се извлеча от плодовете на маслиновото дърво, което се нарича още „течно злато“, защото в миналото маслиновото масло – зехтинът, се е използвал за платежно средство. Маслото, добивано от плодовете на маслината, има не само прекрасни вкусови качества, но е изключително полезен продукт, чиито лечебни свойства са се ползвали още от древните лекари. Сега е доказано, че зехтинът, почти напълно състоящ се от ненаситени мазнини, съдържа практически всички необходими за човека витамини и около 100 микроелемента. Той понижава равнището на кръвната захар, препятства заболяванията на сърцето, изчиства кръвоносните съдове, подобрява растежа на костната система при децата, намалява риска от атеросклероза и рак.

  Видове зехтин:
  - Extra-virgin olive oil - той е с най-високо качество. Това е продукт от първото студено пресоване на маслините, т. е. маслинов сок, чието киселинно число не надвишава 1. Тук са запазени всички ценни вещества на зрелите маслини, а също и характерният им вкус и аромат.
  - Fine Virgin olive oil - също е масло от първото студено пресоване на маслините, но е с по-лошо качество и с доста по-слаб аромат. Киселинността му не може да надвишава 2%.
  - Olio di Oliva - той е 100% натурален зехтин, състоящ се от 20% маслиново масло от студено пресоване и 80% рафинирано маслиново масло и натурални масла. Но в процеса на рафиниране се изгубва вкусът и ароматът на маслините.
  - Olio di Sansa di Oliva - това е най-евтиният зехтин. Представлява смес от рафинирано натурално маслиново масло и масло от костилките им.

  Зехтинът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Зехтинът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии