Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Зеленчуците и плодовете като храна

Научете повече информация за полезността и консумацията на плодовете и зеленчуците като

 • Познанията за правилно хранене имат важно значение за осигуряване на добро здраве.
  От това, какво и как ще сервира на трапезата, зависят в голяма степен устойчивостта към заболявания, работоспособността, настроението и дори дълголетието на хората. Правилният ритъм на хранене, вкусовите изисквания и хранителните навици е задължително да се създадат още от ранно детство.

  За да има уравновесено хранене, човек трябва винаги да приема оптимално количество от различните храни, съобразено с възрастта, професията, енергоразхода, физическото състояние на организъм, климата, околната температура, умственото напрежение и др.

  Пълноценното хранене трябва да доставя на човешкия организъм всички необходими хранителни елементи в най-благоприятни съотношения и количества.

  Основни съставки на храната са:

  а) градивни и енергийни елементи — белтъчини, мазнини и въглехидрати;
  б) елементи, осигуряващи обменните процеси — минерални соли, микроелементи, витамини, ензими, фитонциди, багрила, ароматни вещества и др., или т.нар. биологично активни вещества;
  в) вода;
  г) подправки, целулоза, пектин и други баластни вещества, които не са хранителни, но възбуждат апетита, подпомагат храносмилането и изпразването на червата и усилват секрецията на храносмилателните жлези.


  Хранителните съставки се съдържат в много и разнообразни хранителни продукти, които се класифицират по различен начин в различните държави. Това се прави от практически съображения, понеже не е възможно при ежедневната консумация всеки сам да изчислява химичния състав на различните храни.

  У нас храните се класифицират в седем групи, като основен критерий е биологичната им стойност.

  Тези седем групи са следните:

  група: мляко и млечни произведения. Те съдържат най-ценните животински белтъчини с почти всички незаменими аминокиселини.

  група: месо (от всички видове, колбаси и месни консерви), риба (прясна и консервирана), раци, стриди, миди, охлюви и яйца. Те са носители на пълноценни животински белтъчини, много необходими за строежа и функциите на живата клетка.

  група: хляб (бял и пълнозърнест), тестени произведения (от всякакъв вид), захар (с всички видове захарни изделия) и зърнени храни. Храните от тази група доставят предимко енергия. Те са носители на растителни белтъчини и на някои витамини.


  група: всички видове варива и всички видове черупкови и семкови плодове. Храните от тази група доставят белтъчини, растителни мазнини с много ценни незаменими мастни киселини, много витамини и микроелементи.

  група: мазнини — от животински произход и от растителен произход. Тази група доставя най-много калории и мастноразтворими витамини.

  група: всички видове зеленчуци — листни, стъблени, кореноплодни, клубеноплодни, луковични и плодови. Тези храни са предимно носители на витамини, минерални соли и микроелементи, ензими, фитонциди, багрила, вода и целулоза. Те съдържат незначителни количества белтъчини и мазнини, а повече въглехидрати. Те са с ниско калорийно съдържание, но с много високо съдържание на биологично активни вещества. Лишаването на организма от тази група продукти е неблагоприятно за нормалното протичане на обменните процеси.

  група: плодове и плодови сокове (пресни и консервирани от всякакъв вид). Тези храни съдържат голямо количество плодова захар и плодови киселини. Те доставят глюкоза за енергетичните нужди на организма. Носители са на всички видове биологично активни вещества.

  За рационалното хранене е необходимо да се приемат продукти от седемте групи. Така организмът ще получи основните градивни вещества и всички биологично активни елементи.

Вижте още кулинарни статии